Pesme o smrti za decu i mlade kao tabu tema: Predstavljamo knjigu "Ako ti jave: umro sam" (VIDEO)
Foto: Promo

NOVA KNJIGA

Pesme o smrti za decu i mlade kao tabu tema: Predstavljamo knjigu "Ako ti jave: umro sam" (VIDEO)

Novu knjigu koju je priredio Vladimir Vukomanović Rastegorac objavio je ove godine Dom kulture Studentski grad

Objavljeno:

Priređivač se ovom temom dugo bavi, pod naslovom „Smrt u srpskoj poeziji za decu i mlade: tradicija jednog tabua“. Knjigu je likovno oblikovala Sanja Polovina, a s jednom pesmom ili više njih zastupljeni su: Jovan Sundečić, Đorđe Rajković, Petar Despotović, J. J. Zmaj, Desanka Maksimović, Branko Ćopić, Grigor Vitez, Dušan Radović, Milovan Danojlić, Dobrica Erić, Duško Trifunović, Raša Popov, Miroslav Antić, Gordana Brajović, Ljubivoje Ršumović, Vladimir Andrić, Rajko Petrov Nogo, Pero Zubac, Mošo Odalović, Gradimir Stojković, Dragomir Đorđević, Pop D. Đurđev i Branko Stevanović.

U tekstu s korice knjige, stoji:

"Uglavnom verujemo da deca nisu dorasla razumevanju fenomena smrti, pa razgovor o njoj izbegavamo – da li smo, međutim, u pravu kad tako činimo? To pitanje ova knjiga postavlja na svom početku, uzimajući u obzir novija psihološka istraživanja o dečjoj konceptualizaciji smrti, kao i pojedine sociološke studije koje ukazuju na mogućne razloge za skrajnutost dijaloga o umiranju. Izvesno je, zapravo, da ćutanje odraslih, čak i uz sve dobronamerne napore, nema snagu da postavi granicu dečjem iskustvu, a ono je, između ostalog, neretko obeleženo suočavanjem sa smrću dragih ljudi.

Ovaj izbor svedoči o tome da su srpski pesnici za decu i mlade – u istorijskom luku od onih koji su pisali pre zmaja do onih koji stvaraju danas – prepoznali temu umiranja kao bitnu u obraćanju najmlađima. Otud možda upravo njihove pesme mogu da budu od pomoći roditeljima i nastavnicima, deci i mladima, da temi smrti slobodnije pristupe i progovore temeljnije o strepnji koja, tako često, ume da izazove samo nikom ugodnu tišinu".

Dr Vladimir Vukomanović Rastegorac (Kraljevo, 1986), docent na predmetima Metodika nastave srpskog jezika i književnosti i Metodika razvoja govora na Učiteljskom fakukltetu u Beogradu, diplomirao je i doktorirao na Filološkom fakultetu. Objavio je više naučnih radova. Autor je poeme za decu Bajka o Smrti i priređivač izbora iz mlade srpske proze Pucanja. Piše pesme i književnu kritiku.

BONUS VIDEO: Film "Izgrednici" Dejana Zečevića izabran za srpskog kandidata za Oskara

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.