UMRLA VESNA KRMPOTIĆ: Balkan se oprašta od velike književnice
Foto: Printskrin/HRT

odlazak velikanke

UMRLA VESNA KRMPOTIĆ: Balkan se oprašta od velike književnice

Učinila je mnogo za kulturu na ovim prostorima

Objavljeno:

Vesna Krmpotić, hrvatska književnica i prevoditeljka, umrla je u 87. godini.

Prozna književnica, pesnikinja i prevoditeljka Vesna Krmpotić rođena je 1932. u Dubrovniku. Diplomirala je psihologiju i engleski na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a bengalski jezik na Filozofskom fakultetu u Nju Delhiju.

Početkom 1960-tih radila je kao urednica u Literarnoj redakciji Radio-Zagreba, zatim kao urednica u Prosvjeti i Globusu, i u kulturnoj redakciji beogradskog radija.

Kao supruga diplomata duže vreme boravila je u Egiptu, SAD-u i Gani. Od 1962. do 1964. provela je na specijalizaciji bengalskog jezika u Indiji. Uz učestala putovanja, posebno u Indiju, od 2004. živela je i radila u Zagrebu i Beogradu kao profesionalna književnica.

Objavila je preko stotinu knjiga poezije, proze, eseja, pripovetki, romana, drama, antologija. Autorka je najveće pesničke zbirke u svetskoj književnosti "108 x 108", koja sadrži 11. 664 pjesme, a najpoznatije joj je delo "Brdo iznad oblaka".

Članica je Hrvatskog društva pisaca i Društva hrvatskih književnika. Dobitnica je niza hrvatskih književnih nagrada, među kojima Godišnje nagrade Vladimir Nazor 1975., Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 1999., Nagrade HAZU za književnost 2006. za zbirku pesama "108x108", Nagrade Ivan Goran Kovačić (1988.) za roman "Brdo iznad oblaka", a između ostalih priznanja, godine 2008. dodijeljeno joj je Odlikovanje za zasluge u kulturi.

Društvo hrvatskih književnika nominovalo je Vesnu za Nobelovu nagradu za književnost (2008). Dobitnica je i nagrade Tin Ujević za doprinos hrvatskom pesništvu (2013.).

Informacija o mjestu posljednjeg ispraćaja Vesne Krmoptić, nakon kremacije u Beogradu, bit će objavljena naknadno.

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.