KONAČNO, IZLOŽBA KOJU ĆE BEOGRAĐANI OBOŽAVATI! Posvećana je FENOMENU koji je NEPOZNAT I NEPRIZNAT U JAVNOSTI (FOTO)
Izložba, Foto: Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

IZLOŽBA

KONAČNO, IZLOŽBA KOJU ĆE BEOGRAĐANI OBOŽAVATI! Posvećana je FENOMENU koji je NEPOZNAT I NEPRIZNAT U JAVNOSTI (FOTO)

Veoma je značajno govoriti o ženskom stvralaštvu, fenomenu koji je do pre nešto više od 100 godina bio skoro nepoznat i nepriznat u javnosti!

Objavljeno: 15:08h

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković prisustvovala je otvaranju izložbe „Velikanke srpske kulture“ u Domu Jevrema Grujića posvećene slavnim ženama naše istorije, kulture, nauke i umetnosti.

Veoma je značajno govoriti o ženskom stvralaštvu, fenomenu koji je do pre nešto više od 100 godina bio skoro nepoznat i nepriznat u javnosti. Broj žena koje su obezbedile svoje mesto u enciklopedijama umetnosti, nauke, istorije i dalje je zanemarljiv, uprkos značaju njihovih dela i uticaju na razvoj srpske misle i društva, istakla je povrenica na otvaranju izložbe.

Osamnaest velikanki - Milica Stojadinović Srpkinja, Mina Karadžić, Poleksija Todorović, Draga Ljočić, Beta Vukanović, Nadežda Petrović, Isidora Sekulić, Jelisaveta Načić, Marija Maga Magazinović, Vidosava Kovačević, Anica Savić Rebac, Zora Petrović, Desanka Maksimović, Leposava St. Pavlović, Milena Pavlović Barili, Ljubica Marić, Ljubica Cuca Sokić i Soja Jovanović posetiocima izložbe ispričaće svoje životne priče, sudbine i postignuća, a verujem, biće i inspiracija za dalje traganje o njihovom stvaralaštvu, zaostavštini, za daljim učenjem vrlina, borbenosti i hrabrosti neophodnih u svakom vremenu, navela je Janković.

1 / 4 Foto: Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Žene, kojima je izložba posvećena, bile su po mnogo čemu revolucionarke u svojoj zemlji, pa i Evropi – prve su upisivale fakultete, postajale prve doktorantkinje, prve književnice, članice Srpske akademije nauka i umetnosti. Uprkos uspesima, zemlja i društvo u kojem su živele i stvarale, navela je poverenica, često su ih marginalizovali. Suprostavljajući se tako postavljenim odnosima, bile su i pionirke borbe protiv patrijarhata i tradicijom čvrsto ukorenjenih pravila. Naša je obaveza da žensko kulturno nasleđe učinimo vidljivim jer zahvaljujući njemu žene danas imaju mogućnost da budu na najvažnijim pozicijama u našoj kulturi i društvu, poručuje poverenica.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, zajedno sa Ministarstvom kulture i informisanja i Sekertarijatom za kulturu grada Beograda, pokrovitelj je izložbe. „Velikanke srpske kulure“.

Autorke izložbe su: Branka Conić, direktorka Doma Jevrema Grujića, dr Gordana Bekčić i istoričarka umetnosti Ružica Opačić. Izložba će biti otvorena od 20. januara do 27. marta 2022. godine. Radno vreme Doma Jevrema Grujića je četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 sati i subotom od 11.00 do 16.00 sati.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.