TALENTI RASTU U SRBIJI: Akcija javne PODRŠKE učenicima umetničkih škola u SRBIJI (FOTO)
Za tu decu nije bilo plana, ideje, a ni utehe, Foto: Misha Obradović za Nacionalnu fondaciju za umetničku igru

akcija

TALENTI RASTU U SRBIJI: Akcija javne PODRŠKE učenicima umetničkih škola u SRBIJI (FOTO)

Tokom aprila, ove mlade umetnike ćemo upoznati i videti na bilbordima, city light materijalima, na različitim lokacijama u Beogradu

Objavljeno:

Uz podršku Delegacije EU u Srbiji i Fondacije Art Mentor iz Lucerna, Nacionalna fondacija za umetničku igru, zapoceta je kampanja Talenti rastu u Srbiji. Cilj ovog projekta je javna podrška najmlađim umetnicima, odnosno učenicima umetničkih škola u Srbiji, u vremenu pandemije. Kampanju su podržali Opština Stari Grad, kao i kompanija Alma Quatro.

Talenti rastu u Srbiji
foto: Misha Obradović za Nacionalnu fondaciju za umetničku igru

Na fotografijama, koje potpisuje Miša Obradović je dvadesetak mladih baletskih igrača, uzrasta od 9-12 godina, koji su od početka pandemije svakodnevno, po nekoliko sati neumorno vežbali. Ideja je da tu decu, i njihove vršnjake koji igraju balet, sviraju neki instrument ili možda maštaju da postanu operski pevači, podržimo i učinimo vidljivim. Oni su budućnost, koja bi trebalo da bude mnogo bolja od sadašnjosti.

Talenti rastu u Srbiji
foto: Misha Obradović za Nacionalnu fondaciju za umetničku igru

Tokom aprila, ove mlade umetnike ćemo upoznati i videti na bilbordima, city light materijalima, na različitim lokacijama u Beogradu, ali i u okviru izložbe u ulici Strahinjića Bana (pešački deo, između Francuske i Skadarske ulice).

Talenti rastu u Srbiji
foto: Misha Obradović za Nacionalnu fondaciju za umetničku igru

Direktorka Nacionalne fondacije za igru, Aja Jung je povodom početka kampanje Talenti rastu u Srbiji, izjavila: “Od početka pandemije u Srbiji govorilo se mnogo o školama. Gotovo svakodnevno su stizala i još uvek stižu uputstva za osnovce, srednjoškolce i studente. Međutim, od početka pandemije, nikada niko nije pomenuo umetničke škole. Za tu decu nije bilo plana, ideje, a ni utehe. Nakon uvođenja vanrednog stanja u martu prošle godine, zatvorile su se i baletske i muzičke škole. Sa uvođenjem on line nastave, mogli smo samo da konstatujemo da skokovi i pirueti u dnevnoj sobi nisu mogući, baš kao ni sviranje violončela ili udaranje bubnjeva na sedmom spratu… Tako je pandemija neumitno pravila svoju surovu selekciju, u zemlji u kojoj ionako nema dovoljno zainteresovanih za umetničke profesije. Virus je uništavao ciljeve i motive, otkazivao takmičenja, nastupe, seminare, putovanja… Bilo je lako ili mnogo lakše odustati. Pa ipak, gledali smo kako nekoliko hrabrih klinaca, pravih spartanaca, vežba svakodnevno. Po četiri, pet, nekada i šest sati… Sa njima su bili pedagozi iz Havane i Beograda. Tiho, neprimetno, ali uporno su nam pokazivali koliko im je važno da budu u baletskoj sali, makar na velikom rastojanju i bez vazduha pod maskom… Pokazali su nam šta je odgovornost, posvećenost, ljubav… Talenti ili neki novi, a izuzetni klinci, rastu i u Srbiji! Pitanje je samo: da li ih primećujemo?”

Talenti rastu u Srbiji
foto: Misha Obradović za Nacionalnu fondaciju za umetničku igru

*****

Nacionalna fondacija za umetničku igru je osnovana 2009. godine u Beogradu, rešenjem Ministarstva kulture Republike Srbije sa ciljem unapređenja procesa edukacije i produkcije u oblasti umetničke igre u Srbiji. Fondacija stvara administrativne, organizacione i finansijske uslove za kontinuirani rad sa mladim talentima, predstavljajući most između iskustva starijih generacija i onih koji tek treba da daju svoj doprinos razvoju i afirmaciji umetničke igre.

Talenti rastu u Srbiji
foto: Misha Obradović za Nacionalnu fondaciju za umetničku igru

U saradnji sa Baletskom školom Akademije Teatra milanske Skale, Fondacija je 2010. godine pokrenula program za edukaciju igrača. Osim renomiranog domaćeg i inostranog pedagoškog kadra, mladi talenti su počeli da se razvijaju uz stalni nadzor gostujućih baletskih igrača, koreografa i pedagoga, stručnjaka iz oblasti muzike, glume, režije i istorije igre. U saradnji sa Akademijom Vaganova iz Sankt Petersburga, Nacionalnom akademijom za igru u Rimu i Akademijom za igru u Pekingu, omogućena je još intenzivnija cirkulacija stručnjaka iz oblasti pedagogije i odgovoran rad sa talentima. Tako je u Beogradu, septembra 2011. godine počela sa radom Baletska škola, koja je 2013. godine prepoznata od strane Ministarstva prosvete Republike Italije, a 2018. godine dobila akreditaciju Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Prva produkcija Nacionalne fondacije za umetničku igru bio je komad “Prokleta avlija” na muziku Zorana Erića, u režiji Nebojše Bradića i u koreografiji Dane Rutenberg iz Izraela, koja je premijerno izvedena na festivalu Budva Grad Teatar 2014. godine, nakon čega su usledila izvođenja u beogradskom Narodnom pozorištu, gostovanja na Cetinju, u Tivtu, Somboru, Novom Sadu, Sarajevu, Banja Luci… Fonadacija je realizovala predstave “Stranac” u koreografiji Miloša Isailovića, „Časovi igre za odrasle i napredne“ u koreografiji Staše Zurovca, “Partitura” u koreografiji Paola Manđole i “Pariski život” u koreografiji Sabrine Bosko, komad koji je tokom 2018. I 2019. godine sa uspehom gostovao u mnogim gradovima Srbije i Italije.

Talenti rastu u Srbiji
foto: Misha Obradović za Nacionalnu fondaciju za umetničku igru

Nacionalna fondacija za umetničku igru i Beogradski festival igre, uz podršku Fondacije Art Mentor iz Lucerna, otpočela je 2017. godine realizaciju projekta Karavan igre u 15 gradova. Karavan igre je podstakao edukaciju i stipendiranje talenata, uključio novu publiku u praćenje baleta i savremene igre i usmerio lokalne organizacije da razvijaju produkcionu mrežu i postave temelje kreativnih industrija, posmatrajući kulturnu ponudu kao vredan turistički potencijal. Drugi Karavan igre, realizuje se od 2019. godine, sa složenijim programom koji obuhvata gostovanja učenika Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru, učenika Baletske akademije iz Rima, prvaka i solista Baleta Narodnog pozorišta, ali i brojnih domaćih i inostranih pedagoga u 10 gradova Srbije.

Kao prva akreditovana internacionalna osmogodišnja baletska škola u Srbiji, Baletska škola Nacionalne fondacije za umetničku igru svoju nastavu je koncipirala u skladu sa zvaničnim italijanskim obrazovnim planom i programom, a pedagozi su danas vrhunski stručnjaci iz Srbije, Italije, Francuske, Amerike, Kine i sa Kube. Učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru su dobitnici medalja na značajnim međunarodnim takmičanjima, i to u Atini u aprilu 2018. (3 zlatne, 1 srebrna i 2 bronzane medalje), u Kelnu u januaru 2019. (1 zlatna, 1 srebrna i 2 bronzane medalje), u Vilnjusu u junu 2019. (1 bronzana medalja), u Pestumu u julu 2019. (1 srebro, 1 bronza) i ponovo u Kelnu u januaru 2020. (2 zlatne, 3 srebrne i 1 bronzana medalja)…

Talenti rastu u Srbiji
foto: Misha Obradović za Nacionalnu fondaciju za umetničku igru

Od početka pandemije, ovi mladi igrači svakodnevno vežbaju u svojim salama ili kod kuće. Tiho, neprimetno, bez jasnog plana kada će sledeći put izaći na takmičenja ili nastupati na sceni. Zato Vam ih, uz podršku Delegacije EU u Srbiji, predstavljamo. Bez obzira na (ne)vreme, talenti rastu u Srbiji.

Bonus video:

14:25

Espreso Interjvu: Ana Grozdanović

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.