9. Beogradski IRSKI FESTIVAL: Uživajte u SVETOM PATRIKU i "zelenoj" umetnosti od 12. do 21. marta po celom gradu
Filmski program se održava u UK Parobrod i Kinoteci, Foto: Promo

FESTIVAL

9. Beogradski IRSKI FESTIVAL: Uživajte u SVETOM PATRIKU i "zelenoj" umetnosti od 12. do 21. marta po celom gradu

Deveti Beogradski Irski Festival održava se u nedelji Svetog Patrika, od 12 do 21 marta na različitim lokacijama u gradu.

Objavljeno: 15:14h

Ovogodišnje izdanje Beogradskog Irskog Festivala maksimalno je prilagođeno propisanim merama Vlade Republike Srbije, pa predstavlja zanimljiv miks online i sadržaja na otvorenom prostoru, kao i projekcija i promocija u Kinoteci i UK Parobrod

Deveti Beogradski Irski Festival održava se u nedelji Svetog Patrika, od 12. do 21. marta na različitim lokacijama u gradu.

’’Iako je naš festival poznat po tradicionalnom gostovanju međunarodnih i irskih umetnika, ove godine zbog Korone nismo u mogućnosti da uživo spojimo ekstrovertne Kelte’’ konstatuje Jaš Kaminski, direktor festivala.

’’No, potrudili smo se da napravimo zanimljiv program koji će se odvijati na otvorenom i zatvorenom prostoru (uz dozvoljen broj posetilaca), kao i online’’.

Najviše pažnje svakako privlači Velika knjiga Irske (The Great Book Of Ireland), antologijsko delo koje obuhvata rad 9 kompozitora, 121 umetnika i 144 pesnika koji su slikali, crtali i pisali direktno na pergamentu. Izložba ovog fascinantnog umetničkog dela otvara se u subotu 13.marta na Savamala Promenadi, dok se dokumentarni film o istoj može pogledati četiri dana kasnije u Kinoteci ili pak online u toplini svog doma.

Filmski program se održava u UK Parobrod i Kinoteci – od celodnevnih projekcija svih Beketovih filmova snimljenih po motivima devetnaest scenskih komada do dokumentaraca kao što su ’’The Hunger’’ (čiju naraciju vodi čuveni Liam Neeson) i ’’Seamis Heaney And The Music Of What Happens’’ o nobelovcu Seamusu Heaneyu, plus irskog kandidata za Oskara, maestralnog ostvarenja ’’Arracht’’.

’’Arracht’’ je jedan od tri filma koji će se strimovati putem IFI internacionalnog striming servisa, nove online platforme Irskog Filmskog Instituta.

Beckett
foto: Promo

Pored pozorišnog komada ’’Disco Pigs’’ i izložbi irsko-dorćolskog fotografa Deana Coady-ja i umetnice Biljane Vuković, Beogradski Irski Festival je u svoj program uvrstio i tradicionalno Ozelenjavanje - Palata Albanija, Hotel Moskva, fontana na Slaviji, Brankov most, Most na Adi, Stari most, Glavna Pošta, Ambasada Kanade i nedavno otvoreni Narodni muzej postaće zeleni!

Stoga vas pozivamo da zajedno proslavimo nedelju Svetog Patrika u našoj prestonici i još više učvrstimo srpsko-irsko prijateljstvo!

Bonus video:

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.