PRONAĐITE INSPIRACIJU ZA LJUBAV U MODI: Svetska premijera Gotjeovih venčanica u Beogradu
Foto: Muzej savremene umetnosti

EKSKLUZIVNO

PRONAĐITE INSPIRACIJU ZA LJUBAV U MODI: Svetska premijera Gotjeovih venčanica u Beogradu

Posebna senzacija, kao i ekskluzivitet beogradske postavke izložbe je svetska premijera čak osam Gotjeovih venčanica koje ranije nisu bile deo postavke

Objavljeno:

Naši sugrađani su od kraja novembra prošle godine imali jedinstvenu priliku da u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu pogledaju evropsku premijeru izložbe Žan Pol Gotjea, ''Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve'', sa ukupno 38 venčanica visoke mode kreiranih u periodu od 1990. do 2020. godine.

Posebna senzacija, kao i ekskluzivitet beogradske postavke izložbe je svetska premijera čak osam Gotjeovih venčanica koje ranije nisu bile deo postavke.

Žan Pol Gotje
foto: Muzej savremene umetnosti

Poslednje stručno vođenje istoričara mode Stefana Žarića kroz izložbu „Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve Žan Pol Gotje“, održaće se u subotu (27.februar) u 12:00 časova u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, čija tema nosi naziv -„Nova muzeologija za stari muzej: Izložbe mode pro et contra“.

„Zamišljeno kao svojevsrtan otvoreni masterclass iz uvoda u muzeologiju mode, poslednje tematsko vođenje - predavanje - u ciklusu tematskih vođenja istoričara mode Stefana Žarića za cilj ima da na iszvestan naćin "zaokruži" izložbu Žan-Pol Gotjea u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu kao kompleksan narativ. Postavljajući pitanje sa samog početka ciklusa vođenja - da li je modi mesto u muzeju? - Žarić će se osvrnuti na istorijat izlaganja mode u muzejima u zemlji i inostranstvu, od pionirskog prikupljanja kulture odevanja tokom prve polovine 20. veka do najposećenijih izložbi u istoriji čovečanstva, odnosno savremenih modnih blokbastera poput izložbi Aleksandera Mekvina i Kristijana Diora. Publika će se upoznati sa osnovnim konceptima muzealizacije mode kao i tehničkim aspektima izlaganja mode i postavljanja modne izložbe, od oblačenja manekina do funkcionisanja modne galerije. Uvažavajući različite stavove za i protiv izložbi mode u (umetničkom) muzeju, završnim vođenjem želi da se ukaže na različite potencijale izlaganja mode te da se ikustva percipiranja i konzumiranja jedne modne izložbe u Srbiji dalje problematizuje, ali i demokratizuje.“ – ukratko o temi kaže istoričar mode Stefan Žarić.

Žan Pol Gotje
foto: Muzej savremene umetnosti

''Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve'' Žan Pol Gotje je evropska premijera ove izložbe, koja beogradskoj publici donosi 38 venčanica visoke mode kreiranih u periodu od 1990. do 2000 godine, od kojih čak osam ranije nisu bile deo postavke.

Karte za ovaj termin se mogu kupiti isključivo onlajn preko servis sajta Ticket.rs.

Muzej savremene umetnosti Beograd poštuje sve epidemiološke mere, i posete su u malim i strogo kontrolisanim grupama, budući da se ulaznice prodaju po vremenskim slotovima.

Bonus video:

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.