NAJVEĆU SRPSKU UMETNICU NAPADAJU DA JE SATANISTA, MAJKROSOFT POVUKAO VIDEO S NJOM: Ovo je jedina PRAVA ISTINA
Marina Abramović, Foto: EPA/Andrej Cukić

art scena

NAJVEĆU SRPSKU UMETNICU NAPADAJU DA JE SATANISTA, MAJKROSOFT POVUKAO VIDEO S NJOM: Ovo je jedina PRAVA ISTINA

Zbog jednog svog rada - Spirit Cooking (1987) - desničari su optužili Marinu Abramović da se bavi satanizmom, što ona negira. Prenosimo ovde videoklip sa ponovnim postavljanjem rada "Spirit Cooking" 1997 godine u jednoj galeriji u Italiji - upozorenje za osobe koje osećaju gađenje od krvi: u izradi rada je korišćeno više litara svinjske krvi i unutrađnjih organa svinje

Objavljeno:

U jednoj od najčudnijih skorašnjih umetničkih kontroverzi grupa desničarskih blogera je napala Marinu Abramović, optužujući je za umešanost u satanističke radnje. Iako je prethodno negirala sve navedene optužbe, napadi na nju su se nastavili, pa je tako i Mikrosoft pre nekoliko dana uklonio YouTube reklamu za njen novi rad. Vratimo se na početak kako bismo otkrili odakle ove tvrdnje zapravo potiču.

Da li je Marina Abramović satanistkinja?

Po rečima same umetnice – ne. Kada su se ovi navodi prvi put pojavili, oko 2016. Marina je dala izjavu za ARTnews, govoreći kako svako ko želi da joj pročita misli, može to da učini čitajući njene memoare, i da tako dođe do zaključka da su njeni radovi o duhovnosti, a ne satanizmu.

Duhovnost u kom smislu?

Marinina umetnost često je pokušavala da stvori zajednicu sa svetom s druge strane vidljivog. „Istraživanje nepoznatog je stvar koja jednog umentika najviše inspiriše“, rekla je ona u dokumentarnom filmu „Prostor između" (The Space in Between) iz 2016. U tom filmu ona kazuje kako je u Brazilu probala ajahuasku, u nadi da će postići neku vrstu prosvetljenja.

Otkuda onda sve priče o satanizmu?

Ono na šta su se desničari usredsredili je Marinin performans iz 1987. „Spirit Cooking“, u kojem ona škraba različite fraze svinjskom krvlju. Takođe je izdala knjigu recepata u kojoj je sastavni deo procesa izrade jela pozivanje čitaoca na nasilje (Džejms Vestkot, Marinin biograf, tvrdi da bi samo izvođenje tih činova nasilja predstavljalo suštinsko nerazumevanje autorkinih umetničkih namera). „Spirit Cooking“ je i danas jedno od najopskurnijih dela iz njenog opusa.

Ponovno izvođenje rada "Spirit Cooking" 1997 u Italiji:

Kako njena umetnost zapravo izgleda?

Marina je najpoznatija po performansima izdržljivosti, od kojih je brojne izvodila zajedno sa nedavno preminulim umetnikom i njenim bivšim partnerom Ulajem. Izvođeni tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, ovi performansi su se najčešće sastojali od održavanja tela napetog u rigorozno preciznoj pozi kroz veoma dugo vreme. Neki od ovih performansa su ponovo izvedeni 2010. u MOMA u Njujorku, a nedavno smo imali priliku da vidimo njihove projekcije na visokobudžetnoj retrospektivnoj izložbi u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Kako je to „Spirit Cooking“ uzdrmao ljude koji nisu iz sveta umetnosti?

Verovali ili ne, bio je to deo američke političke kontroverze. 2016. godine, Vikiliks sajt je objavio prepisku između predsednika izbornog štaba Hilari Klinton, Džona Podeste, i njegovog brata Tonija, kolekcionara umetničkih dela, u kojoj Toni poziva Džona da učestvuje u igranoj reprodukciji pomenutog performansa.

To se zgodilo pre četiri godine. Kako je ova kontroverza ponovo isplivala?

Prošlog ponedeljka ekstremno desničarski blog „Infowars“ je objavio članak o Marini Abramović, nakon što je Mikrosoft na platformu YouTube postavio reklamu za svoj najnoviji proizvod HoloLens2, koji omogućava korisniku da održi pregled stvarnog okruženja kada se upusti u virtuelnu realnost. Reklama uključuje Marinin novi rad „The Life“, premijerno izveden 2019. u londonskoj „Serpentine“ galerije, u kojem se ona šeta odevena u identičnu haljinu koju je nosila u svom poznatom radu „The Artist is Present“. Dvominutni video sa intervjuima na temu tog rada je obrisan nakon što je dostigao preko 24000 „dislajkova“. Google link ka stranici projekta na sajtu Mikrosofta je preusmeren na informacije o umetničkim inicijativama ove kompanije.

Kakav je do sada bio odgovor na ovu kontroverzu?

Marina Abramović se nije oglašavala povodom brojnih zahteva za komentar, a kompanija Mikrosoft je odbila da komentariše incident. Da li je nešto sporno možete zaključite ukoliko pogledate „Spirit Cooking“ performans, koji je i dalje na YouTube platformi.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.