Nagradu Sava Šumanović za 2020. dobio je Milenko Prvački
Foto: Printscreen

ART Scena

Nagradu Sava Šumanović za 2020. dobio je Milenko Prvački

Nagrada “Sava Šumanović” za likovnu umetnost za 2020. godinu dodeljena je umetniku Milenku Prvačkom, koji je prisutan na sceni od 70-ih godina 20. veka, a poslednjih par decenija živi i radi u Singapuru.

Objavljeno: 10:04h

Prvački je, kako podseća žiri nagrade “Sava Šumanović”, aktivan na umetničkoj sceni od sredine 70-ih, odnosno povratka iz Rumunije, gde je diplomirao i magistrirao na Institutu de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" u Bukureštu.

Apstrakcija za početnike 2b, 2020, print i akrilik na sintetičkoj hartiji, 85x120 cm
Apstrakcija za početnike 2b, 2020, print i akrilik na sintetičkoj hartiji, 85x120 cmfoto: Printscreen

“Na velikoj jugoslovenskoj umetničkoj sceni pojavio se u vreme poletnog obnavljanja slike i slikarstva, usred dominirajuće klime nematerijalne konceptualne umetnosti - tog završnog titraja avangardističkog modernizma. U takvim okolnostima Prvački se afirmisao kao jedan od najznačajnijih aktera obnovljenog ekspresionističkog pokreta i tzv. ‘nove slike’. Sve je u tom slikarstvu zasnovano na primarnosti linije i gesta, boje i bojene materije. U takvoj slici se efektno (p)ostvarivao umetnikov zasebni senzibilitet i emocionalnost. Tim konceptom Milenko Prvački je reflektovao karakterističnu atmosferu pretposlednje decenije XX veka i sugestivno nagovestio epohalnu krizu fatalnih devedesetih”, naveo je žiri, koji su činili istoričarka umetnosti i kustoskinja Savremene galerije Zrenjanin Slavica Popov, direktorka Galerije Bel art Vesna Latinović i likovni kritičar Sava Stepanov.

Prvački se početkom 90-ih preselio u Singapur, a u novom okruženju i drugačijem kulturološkom ambijentu dosledno je nastavio da razvija vlastiti umetnički personalitet.

foto: Printscreen

Prvačkom je njegov “specifični ekspresionistički strukturalizam omogućio da u novom okružju sačuva sopstveno slikarsko jastvo, umetnički personalitet, osobenu pikturalnost. Novi ciklusi slika (Tropske kiše, Dom i drugi) takođe su obeleženi tim personalizovanim izrazom koji kod ovog slikara ostaje konstantan tokom celokupnog opusa, čak i prilikom novijih unutarslikarskih transformacija i transpozicija”, naveo je žiri, dodajući da duboka proživljenost boje, kolorita, crteža, čak i najtananije povučene linije, kod Prvačkog “rezultira autentičnom pikturalnošću - koja jeste glavna glavna okosnica čitavog njegovog slikarskog opusa”.

Svečanost uručenja nagrade biće održana 9. marta na 25. Međunarodnoj izložbi “Art expo” na Novosadskom sajmu, koji je suosnivač tog priznanja, uz Galeriju Bel art i Centar za vizuelnu kulturu Zlatno oko.

Prvački je izlagao u Jugoslaviji i Evropi od 1971. godine, a u Singapuru, azijskom regionu te u Australiji i Americi od 1993. godine. Njegovi radovi se nalaze u mnogim muzejskim kolekcijama širom sveta: u muzejima savremene umetnosti Singapura, u Umetničkoj galeriji Novog Južnog Velsa u Australiji; te u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Jedan je od najistaknutijih umetnika i likovnih predavača u Singapuru, dobitnik je Medalje kulture, jedne od najznačajnijih nagrada za umetnike koju dodeljuje Nacionalni umetnički savet Singapura. Predavao je na Fakultetu umetnosti LA SALLE od 1994, a bio je i dekan na tom fakultetu deset godina. Trenutno je viši saradnik. Osnovao je Tropical Lab, godišnju međunarodnu umetničku radionicu za studente. Učestvovao je na brojnim simpozijumima i umetničkim radionicama širom sveta, a bio je i gostujući profesor na umetničkom univerzitetu Musashino u Japanu i Šabanci univerzitetu u Turskoj. Prvački nije prekidao ni vezu sa ovdašnjim galerijama - od odlaska u Singapur u Srbiji i Jugoslaviji je, od 1994. do 2020. godine priredio niz samostalnih izložbi (Novi Sad, Beograd, Pančevo, Ljubljana), a jedna od njih - samostalna izložba u Galeriji Haos u Beogradu, odrzana od 12. februara do 8. marta 2019. godine, bila je neposredan povod žiriju da mu dodeli nagradu "Sava Šumanović" za 2020.

Prvački će se predstaviti, inače, izložbom “Apstrakcija za početnike” od 10. do 24. marta u Galeriji Bel art u Novom Sadu.

Nagrada “Sava Šumanović” pokrenuta je 1999. godine, a koncipirana je kao manifestacija kojom se afirmiše delo jednog od najznačajnijih stvaralaca u istoriji srpske i jugoslovenske umetnosti i kulture.

Sava Šumanović (1896-1942) je tokom prve polovine XX veka dosegao izuzetne umetničke domete slikajući u skladu sa duhom vremena u kome je živeo. Bio je značajni učesnik pariske umetničke scene i jugoslovenske umetnosti, te zapaženi akter inovatnih tendencija u domaćem slikarstvu. Istovremeno, teorijskim ogledima je veoma umešno obrazlagao poimanje modernističkog koncepta slike i njenog smisla.

Jedan od odlučujućih kriterijuma za proglašenje laureata nagrade “Sava Šumanović” je iznalaženje sličnih osobenosti u delima današnjih umetnika.

Dosadašnji dobitnici su: Dragomir Ugren (1999); Zdravko Mandić (2000); Mrđan Bajić (2001); Dušan Otašević (2002); Miodrag B. Protić (2003); Živko Grozdanić (2004); Milan Blanuša (2005); Mileta Prodanović (2006); Balint Sombati (2007); Dragoljub Raša Todosijević (2008); Mira Brtka (2009); Vladimir Veličković (2010); Radomir Damnjanović Damnjan (2011); Zvonimir Santrač (2012); Olga Jevrić i dr Jerko Denegri (2013); Slobodan Kojić (2014); Čedomir Vasić (2015); Marija Dragojlović (2016); Rastislav Škulec (2017) i Igor Antić (2018) i Slavoljub Caja Radojčić (2019).

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media