MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI na letnjem odmoru zbog pripreme izložbe MARINE ABRAMOVIĆ
Marina Abramović ispred muzeja, Foto: Bojana Janjić/MSUB

pauza

MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI na letnjem odmoru zbog pripreme izložbe MARINE ABRAMOVIĆ

Izložba u Srbiji predstavlja poslednju stanicu na turneji i nosi poseban značaj jer simboliše povratak umetnice u grad svog rođenja

Objavljeno:

Od utorka 16. jula 2019. godine Muzej savremene umetnosti u Beogradu se zatvara do 21. septembra 2019. godine zbog zahtevne unutrašnje arhitekture i postavke velike evropske retropsektivne izložbe „Čistač" Marine Abramović. „Čistač“ je prva velika evropska retrospektiva Marininog rada, premijerno prikazana 2017. godine u Švedskoj, da bi nakon toga postavka obišla Dansku, Norvešku, Nemačku, Italiju i Poljsku. Izložba u Srbiji predstavlja poslednju stanicu na turneji i nosi poseban značaj jer simboliše povratak umetnice u grad svog rođenja gde je poslednji put samostalno izlagala davne 1975. godine, u Salonu Muzeja savremene umetnosti. Postavka hronološki prati sve faze kompleksne pedesetogodišnje karijere umetnice – od ranih slikarskih i konceptualnih radova, preko solo performansa i zajedničkog rada sa Ulajem, do kultnih radova iz samostalne karijere Abramovićeve. Kroz ovu retrospektivu, koja ima pre svega edukativni karakter, publika će moći da pogleda više od 120 radova (slike, crteži, objekti, fotografije, audio i video radovi, filmovi, scenografije, reperformansi i arhivska građa), antologijska dela umetnosti performansa (serija Ritam, Lips of Thomas, Relacioni radovi, Prelazak preko noćnog mora), kao i dela koja su obeležila njen recentni opus (Balkanski barok, Sedam lakih komada, Umetnik je prisutan).

Marina Abramović
Marina Abramović foto: Dušan Reljin

Izložbu „Čistač“ organizuje Muzej savremene umetnosti u Beogradu, uz podršku Vlade Republike Srbije, dok je producent Moderni muzej (Stokholm), u saradnji sa Luizijana muzejom moderne umetnosti (Humlebek) i Bundeskunsthale (Bon). Kustosi izložbe „Čistač“ su Dejan Sretenović (MSUB), Lena Essling (Moderna Museet), Tine Colstrup (Louisiana Museum of Modern Art) i Susanne Kleine (Bundeskunsthalle). Do utorka 16. jula posetioci mogu pogledati izložbu „U dodiru sa" i izložbu „Sekvence ". Pozivamo vas i da u nedelju 14. jula u 11 časova u okviru izložbe „U dodiru sa" posetite radionicu za slepe i slabovide osobe. Radionicu vode studenti Fakulteta likovnih umetnosti. Učesnici radionice su pozvani da svoje utiske uobliče kroz materijale za vajanje i rukama opišu iskustvo susreta sa delima koja su prikazana na izložbi. Zajedničko druženje, stvaranje i razgovor u muzejskom prostoru otvaraju prostor za zanimljivu avanturu interpretiranja vizuelnih sadržaja doživljenih dodirom, zvukom, prostorom.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #6: Glib (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.