Ulična galerija slavi sedmi rođendan uz otvaranje izložbe Luke Cvetkovića
Sedam godina beskompromisne borbe, Foto: Promo

najava

Ulična galerija slavi sedmi rođendan uz otvaranje izložbe Luke Cvetkovića

Luka će iznenaditi publiku umetničkom akcijom pod nazivom IT IS YOUR BIRTHDAY

Objavljeno:

Proslava 7. rođendana Ulične galerije odigraće se 31. maja u 20h, uz otvaranje izložbe IT IS YOUR BIRTHDAY Luke Cvetkovića + nastup kene berija i skreč majstora Ljubana. Ulična galerija je specifičan izlagački prostor u kom se do sada i od sada dešava mnoštvo izložbi, festivala, radionica, filmskih projekcija I koncerata.

Zahvaljujući mnogobrojnim umetnicima, prijateljima i kolegama uspeli su da teme koje smatraju važnim približimo publici i široj javnosti, i da istovremeno pokažu šta sve može da se postigne transformacijom jednog zapuštenog gradskog prostora.

"U osmu godinu ulazimo sa podjednakom snagom kao i prethodnih, što je moguće na osnovu odlične saradnje sa nezavisnom scenom, pojedincima i kolektivima čiji se rad bazira na kritičkom promišljanju i stvaranju novih društvenih odnosa", navodi se u pozivu na događaj.

Povodom sedmog rođendana Ulične galerije, galerija je iznenadila Luku Cvetkovića a Luka će iznenaditi publiku umetničkom akcijom pod nazivom IT IS YOUR BIRTHDAY. Publika je neposredni učesnik čiji odnos naspram dela gradi autentičan događaj a ishod izmiče zbog nemogućnosti sagledavanja celovitosti situacije. Ulična galerija postaje scenografija političko-umetničkog delovanja kroz akciju koja akumulira intenzitet iskustva prisutnosti. Luka Cvetković (Richmond, Virginia, 1995.) je vizuelni i performans umetnik, bavi se pitanjem moći estetizacijom politike i relativizacijom istine koristeći se subverzivnim reakcijama na postojeće kulturno političko stanje. Jedan je od osnivača kustosko-umetničkog kolektiva Institut za aplauz (IZA). Zajedno sa IZA učestvuje na ovogodišnjem izdanju Praškog kvadrijenala; učestvovao na brojnim izložbama među kojima se izdvajaju: Trijenale proširenih medija, paviljon Cvijeta Zuzorić, Beograd (2019); Likovna jesen, Galerija savremene umetnosti, Sombor (2018); Perspektive, Nacionalna galerija, Beograd (2018); Izložba Nagradjenih studentata, FLU galerija, Beograd (2016, 2018); Open studio day, Beograd (2018), Nove akvizicije, Muzej Zepter (2017). Među značajnijim nagradama koju je dobio je “Nagrade za osobenu kreativnu inovaciju (fond Miloš Bajić)” (2018). Rad Poklon nalazi se u kolekciji Muzeja Zepter (2016).

BONUS VIDEO: Game of Thrones: Redakcijska diskusija

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.