IVAN JEVTOVIĆ SE NAŠAO U FILMU SVOJIH STUDENATA: Pogledajte koju ulogu su mu dodelili, VRLO JE POUČNO!
Premijera dva studentska filma, Foto: Dragana Udovičić, Privatna arhiva

PREMIJERA studentskog FILMA

IVAN JEVTOVIĆ SE NAŠAO U FILMU SVOJIH STUDENATA: Pogledajte koju ulogu su mu dodelili, VRLO JE POUČNO!

Oba filma imaju isti tekst i rađeni su po scenariju dramskog komada „Pazi vamo!“ koji je pisao Milan Marković...

Objavljeno:

Bili smo na premrijeri dva studentska filma koji su se prikazivali u bioskopskoj sali Doma kulture Studentski grad. Oba filma, film "Etiketa" i film "Od Nirvane do Silvane" su rađena u saradnji sa studentima druge godine glume čiji je profesor Ivan Jevtović i glumcima četvrte godine čija je profesorka Dubravka Mijatović. Ekipu je činilo 30 ljudi koji su za samo 7 dana paralelno snimili oba filma.

Oba filma imaju isti tekst i rađeni su po scenariju dramskog komada „Pazi vamo!“ koji je pisao Milan Marković, a rediteljka Katarina Krstić je radila adaptaciju sa drame na filmski scenario i napravila dve različite verzije tako da je kao proizvod dobila realističnu verziju koja je film „Etiketa“ i mjuzikl „Od Nirvane do Silvane“. Filmovi traju po 30min i zanimljivo je što je većina glumaca glumila u oba filma samo što su rotirali uloge.

Zanimljiva činjenica je da se u oba filma našao naš čuveni glumac Ivan Jevtović koji je pružio podršku svojim studentima malom ulogom policijskog službenika u oba filma.

Radnja filma prati život četvoročlane porodice iz Rakovice koja živi na rubu egzistencije i svako od članova pokušava da se izbori za određen status u društvu. Otac Đole, koji je romske nacionalnosti, odlazi od kuće dok su deca, Marko i Ivana, još uvek mali tako da majka Suzana ostaje sama sa dvoje dece. Đole odlazi u potragu za boljim životom preko granice ali vrlo brzo završava iza rešetaka što vešto krije od svoje porodice tako što uredno šalje pisma i nešto novca što uspe da zaradi. Posle par godina gubi kontakt sa porodicom pa oni gube nadu da će se Đole uopšte vratiti, međutim posle 20 godina on se vraća u Rakovicu, ali nije ga obradovalo ono što ga je zateklo u kući.

U filmu "Etiketa" Đoletova supruga Suzana prikazana je kao porodična žena koja neumorno godinama na svojim leđima nosi celu porodicu i prilično je namučena vidno. Ona Đoleta prihvata širom otvorenih ruku i ima ambiciju da život nastave kao kada su svi bili na okupu, međutim dolazi do problema sa sinom Markom koji ne prihvata oca jer je romske nacionalnosti i boji se osude društva, dok ćerka se obradovala ocu samo zbog novca koji je doneo. Sve u svemu Đoleta po povratku zatiče veliko rasulo ali se on sve vreme trudi da razume svakog od članova porodice.

Sa druge strane, u mjuziklu "Od Nirvane do Silvane" Suzana je prikazana kao majka novog doba, žena koja je aktivna na društvenim mrežama i žudi za novcem tako da se ona Đoletovom povratku raduje ali prvenstveno zbog novca koji on donosi u kuću, kao i ćerka.

Upečatljiv za oba filma je odnos sina i oca. Naime, sin Marko nikako ne može da se pomiri sa činjenicom da mu se otac vratio, on se stidi svog oca jer smatra da ga društvo odbacuje zbog njega. Kulminacija Markovog besa je trenutak kada se odlučuje da zapali policijsku stanicu kako bi pokušao da povrati navodni status u društvu. Pored svega, na kraju filma otac Đole žrtvuje se za sina tako što preuzima krivicu na sebe i odlazi u policijsku stanicu da se prijavi iako je skoro polovinu života proveo iza rešetaka ipak se odlučuje na takav potez.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.