DODELA OSKARA: Nomadland film godine, Entoni Hopkins najbolji glumac, Aida ostala bez nagrade
ilustracija, Foto: Profimedia

istorijske stvari su se dogodile sinoćć

DODELA OSKARA: Nomadland film godine, Entoni Hopkins najbolji glumac, Aida ostala bez nagrade

Ceremoniju je otvorila glumica i novopečena rediteljka Redžina King, a nakon nje smenjivali su se Rene Zelveger, Hoakin Finiks, Lora Dern, Harison Ford, Bred Pit, Hali Beri i drugi

Objavljeno: 07:22h

93. po redu dodela Oskara održana je sinoć u Los Anđelesu - u mnogo manjem kapacitetu, ali sa ništa manje glamura. Ipak, dok je prošle godine uspeh "Parazita" bio šok, ove su nagrade otišle u ruke onih za koje se to uglavnom i očekivalo.

Ceremoniju je otvorila glumica i novopečena rediteljka Redžina King, a nakon nje smenjivali su se Rene Zelveger, Hoakin Finiks, Lora Dern, Harison Ford, Bred Pit, Hali Beri i drugi.

Frensis Mekdormand i Entoni Hopkins najbolji glumci

05.11 Samo nekoliko minuta nakon proglašenja najboljef filma, glavna glumica "Zemlje nomada", Frensis Mekdormand, pobedila je u najvažnijoj ženskoj kategoriji. Nagradu joj je dodelila prošlogodišnja laureatkinja Rene Zelveger.

- Naša moć je u našem radu, a ja volim da radim. Hvala vam što to prepoznajete - rekla je Frensis.

Još jedna nagrada na koju smo cele večeri čekali bila je ona za glavnog glumca. Osvojio ju je Entoni Hopkins za film "Otac", no kako nije bio prisutan, Akademija je prihvatila nagradu umesto njega.

"Zemlja nomada" najbolji film godine

05.00 Akademija je za najbolji film godine proglasila film "Zemlju nomada" (Nomadland).

Među nominovanima su još bili "Otac" (The Father), "Juda i crni Mesija" (Judas and the Black Messiah), "Mank", "Minari" i "Mlada žena koja obećava" (Promising Young Woman).

H.E.R. ima najbolju pesmu

04.30 Gabrijela Sarmiento Vilson, poznatija kao H.E.R, istakla je da je muzika moć dok je primala Oskara za najbolju pesmu. Ona je "Fight for you" otpevala u filmu "Juda i crni Mesija", a nagradu je podelila sa Dernstom Emilom i Tijarom Tomas.

04:17 "Zvuk metala" dobio je svoj drugi Oskar - onaj za montažu, nakon nagrade za najbolji zvuk. Malo kasnije animirano ostvarenje "Duša" takođe je pokupilo drugu statuu, sada za najbolju muziku.

04.03 Hale Beri donela je sreću filmu"Mank", koji je u trku ušao sa najvećim brojem nominacija. Jedan za drugim dobio je nagrade za produkciju i fotografiju.

Oskar za korejsku glumicu Ju Džung Jun

03:53 Ju Džung Jun, korejska glumica, dobila je Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu "Minari". Ona je pohvalila sve svoje koleginice i istakla kako one ne mogu da se takmiče međusobom, jer su sve igrale različite role.

- Nisam mogla ni da pomislim, kako bih mogla da pobedim Glen Klouz, svi znamo ko je Glen Klouz. Sve smo mi večeras pobednice, ja sam samo imala malo više sreće.

Nagradu joj je uručio Bred Pit, koji je lane odneo kući ovu isto priznanje u muškoj kategoriji.

03:52 Film "Tenet" Kristofera Nolana dobio je Oskara za najbolje vizuelne efekte.

03.34. Iza filma "Kolet", koji je proglašen za najbolji kratki dokumentarac, krije se priča o ženi koja posle 74 godine odlazi u koncentracioni logor u kome su njenog brata ubili nacisti. Oskara za najbolji dokumentarac proglašen je "Moj učitelj oktopod".

03:20 Ris Viterspun proglasila je za najbolji animirani kratki film "Ako se bilo šta desi, volim te", ostvarenje koje govori o bolu roditelja koji su izgubili ćerku školskoj pucanjvi. Nekoliko minuta kasnije Oskara za najbolji dugometražni animirani film odnela je "Duša" (Soul), o nastavniku muzičkog koji pokušava da ujedini svoje telo i dušu, nakon što se slučajno razdvoje.

3:12 "Udaljeni stranci" proglašen je za najbolji kratki film, dok se najboljim zvukom može pohvaliti tim iza ostvarenja "Zvuk metala", koji govori o Rubenu, bubnjaru metal benda, koji počinje da gubi sluh.

Kloi Žao se upisala u istoriju

02:59 Sasvim očekivano Kloi Žao nagrađena je za "Nomadland", nakon što je najpre nagrade u ovoj kategoriji pokupila na svim prestižnim festivalima. Njeno ime pročitao je prošlogodišnji pobednik Bong Džun Ho, koji se uključio iz Seula.

Ona je u ovoj kategoriji pobedila kolege Tomasa Vinterberga, Dejvida Finčera, Li Ajzaka Čanga i Emerald Fenel i time postala prva žena koja nije bele puti koja je nagrađena za najbolju režiju.

Žao se u kratkom govoru osvrnula na svoje kinesko nasleđe i ponovila poruke koje je čula od bake u Kini, a to je da su svi ljudi u suštini dobri.

02:40 Šminkeri i frizeri prošle godine odradili su najbolji posao u filmu "Crna zadnjica Ma Rejni", ali to je uradila i kostimografkinja En Rot, koja je nagrađena za rad na istom ostvarenju.

Danijel Kaluja je najbolji sporedni glumac

02:26 Danijel Kaluja dobio je nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu i film "Juda i crni Mesija".

- Hvala ti, Bože. Hvala ti, Bože. Ne bih bio ovde da nije bilo Tebe da me vodiš na putu - rekao je on, a potom se zahvalio i svojoj porodici, ali i porodici američkog aktiviste Freda Hamtpona kog je igrao u ovom filmu, a ćiji su članovi bili konsultanti na filmu.

U ovoj kategoriji takmičili su se Saša Baron Koen, Danijel Kaluja, Lesli Odom Džunior, Pol Rasi i Lakit Stenfild. Koleginica Lora Dern ih je ponaosob pohvalila i istakla da je svaki od njih na svoj način istakao potrebu za jednakošću i inkluzijom.

Nagradu za najbolji strani film odnelo dansko ostvarenje

02:20 "Još jedna runda" ("Another Round") iz Danske odneo je Oskara za najbolji strani film. Gledaoci RTS ima li su priliku da uoči ceremonije dodele Oskara ekskluzivno pogledaju ovaj film. Reditelj Tomas Vinterberg primio je nagradu sa suzama u očima, rekavši da je njegova 19-godišnja ćerka preminula samo četiri dana nakon što je počelo snimanje "Još jedne runde".

"Another Round" Danska, "Better Days" Hong Kong, "Collective" Rumunija. "The man who sold his skin" Tunis i "Quo vadis, Aida?" iz Bosne i Hercegovine bili su nominovani za najbolji strani film.

02: 16 Kristofert Hemton i Florijan Zeler nagrađeni su za najbolji adaptirani senario za film "Otac".

Dodeljen prvi Oskar

02.08 Emerald Fenel dobila je Oskara za najbolji originalni scenario.

Zbunjena, britanska glumica i rediteljka izašla je binu i primila nagradu za film "Mlada žena koja obećava".

- Nisam pripremila govor - rekla je ona, zahvalila se glavnoj glumici Keri Maligan i svom sinčiću, koji je rođen nekoliko nedelja nakon snimanja filma.

Fenel je prva žena koja je dobila nagradu za najbolji originalni scenario od 2008. godine.

Bonus video:

24:18

CENTRALNI DNEVNIK 25.04.2021.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.