REČI KOJE JE BORIS KOMNENIĆ IZGOVORIO PRE 10 GODINA DANAS PUNO ZNAČE: Pažljivo razmislite o njima
Boris Komnenić, Foto: youtubescreen

mudre reči

REČI KOJE JE BORIS KOMNENIĆ IZGOVORIO PRE 10 GODINA DANAS PUNO ZNAČE: Pažljivo razmislite o njima

"Savest je jedini pouzdan čovekov posed" govorio je Komnenić

Objavljeno: 09:20h

Boris Komnenić, proslavljeni glumac koji je danas u 64. godini, tumačio je pre jednu deceniju na sceni Narodnog pozorišta lik Dezmonda Mortona u komadu ‘Državni službenici’ Ronalda Harvuda i tom prilikom za “Blic nedelje” govorio o “moralu koji više ne stanuje ovde”, ćorsokaku u koji vodi odsustvo savesti…

- Harvud se uvek bavi suštinskim temama. Ovoga puta to je pitanje savesti, a unekoliko i morala jer jednog bez drugog nema. No, pitanje savesti je, sva je prilika, vrlo aktuelno. Pitanje savesti… odnosno, do koje mere čovek može da ide a kada ipak mora da postupi po savesti. Ima ta maestralna rečenica koju izgovara lik koji igram a glasi - savest je jedini pouzdan čovekov posed - govorio je Boris Komnenić.

- Prisustvo savesti i morala, njihovog poštovanja, ostavlja mogućnost da se nešto kvalitetno desi a odsustvo garantuje da se ništa kvalitetno neće desiti - naglasio je Komnenić.

Lako se nađe izgovor

Na pitanje gde je granica između onoga što je legitmna borba za egzistenciju i onga što je pad ispod crte morala, savesti, glumac je zapazio:

- Nema sumnje da se ta granica, ako se o njoj uopšte više može govoriti, stalno ruši. A lako se nađe izgovor. U ime ne znam čega ajd’ da pomerimo, pa zatim u ime nečeg drugog... i onda sve ode dođavola. Čovek bi jednostavno trebalo da se trudi da taj prag doživljaja bude nizak i da se reaguje na prvokaciju nižeg intenziteta. Jer, jer ako se na njih ne reaguje onda se otvara ogroman prostor, ubrzo se ne reaguje više ninašta. I onda sve može i eto nas pred vratima pakla.

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.