DARA JE U FILMU SAMO DVA PUTA SKINULA MARAMU: Postoji snažna simbolika ovog pokreta, sada je isplivala na videlo
Scena iz filma "Dara iz Jasenovca", Foto: Print Screen Youtube

film o jasenovcu

DARA JE U FILMU SAMO DVA PUTA SKINULA MARAMU: Postoji snažna simbolika ovog pokreta, sada je isplivala na videlo

Dara tokom celog filma nosi maramu na glavi, kao i sve druge žene u filmu, a ona je tu da posvedoči svim mukama, borbama, radu i na kraju, smrti

Objavljeno:

Kako je film “Dara iz Jasenovca” premijerno prikazan u subotu uveče na RTS-u, ostavio je jak utisak na sve koji su ga gledali, pa se strasti na društvenim mrežama ne smiruju ni dan kasnije.

Nacija je oduševljena glumačkim umećem devojčice Biljane Čekić (13), koja u filmu igra glavnu junakinju, desetogodišnju Daru “iz Jasenovca”.

Dara tokom celog filma nosi maramu na glavi, kao i sve druge žene u filmu, a ona je tu da posvedoči svim mukama, borbama, radu i na kraju, smrti.

Međutim, malo ko je tokom emitovanja filma obraćao pažnju na garderobu glavne junakinje, te zapazio da Dara skida maramu dva puta.

Prvi put je to učinila kada su joj svirepo ubijeni majka i brat Jovan, a ta scena jedna je od najpotresnijih u filmu. Njena majka Nada pokušava da spreči ustaške vojnike da njenog sina odvedu u drugi logor. Vojnik gura ćerku i sina Buda u kamion, čuje i metak, a baš u tom kamionu Dara, dok frži malog brata u naručju, skida maramu sa glave i pušta suzu.

Drugi put je skinula maramu na samom kraju filma, kada njen brat odlazi u kamionu u kojem je Dijana Budisavljević. Još jedan od potresnih momenata – setnog pogleda gleda u kombi koji odvodi njenog brata. Dara tada opet skida maramu, stiska je u ruci kroz suze i potom potrči za kamionom i svojim bratom. Trči iz logora, meci su svuda oko nje, ali Blankica se žrtvovala za nju i ne uspevaju da je zaustave. Ulazi u kamion i na Dijanino pitanje odakle je, kaže: “Iz Jasenovca”. Scena koja je ostavila možda i najjači utisak na sve koji su odgledali film.

Na kraju, evo i šta se krije iza skidanja marame. Bela zastava je simbol predaje, a ona to nije želela. Nikako nije želela da bela marama bude simbol predaje, zato ju je skinula dva puta.

Glumica koja je očarala publiku, Biljana Čekić, takođe je potomak devojčice koja je preživela Jasenovac. Sa još deveterovo rođaka, Biljanina prabaka je bila u koloni za zloglasni logor i jedina je uspela da se vrati kući. Biljana danas sa porodicom živi u selu Sreflije, deset kilometara od Kozarske Dubice.

Bonus video:

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.