SRAM VAS BILO VARAJATI I LA TAJMS: Boris Malagurski ŽESTOKO opalio po AMERIČKIM medijima na Raša Tudej! (VIDEO)
Koji ratni zločin nam dozovoljava da se osećamo loše zbog njega?, Foto: Printscreen

bez dlake na jeziku

SRAM VAS BILO VARAJATI I LA TAJMS: Boris Malagurski ŽESTOKO opalio po AMERIČKIM medijima na Raša Tudej! (VIDEO)

Na svu sreću to je sada iza nas, ali se zato susrećemo sa situacijim da se ratnim žrtvama kače etničke etikete...

Objavljeno:

Reditelj Boris Malagurski za Russia Today razotkrio je licemerje pojedinih medija, koji su odlučili da dva filma na istu temu - etnički motivisan zločin - tretiraju potpuno različito.

Dok su u zvezde digli film Quo vadis, Aida, Jasmile Žbanić, o zločinu u Srebrenici, potpuno su oblatili Daru iz Jasenovca, čija tema je genocid nad Srbima u Drugom svetskom ratu.

- Koji ratni zločin nam dozovoljava da se osećamo loše zbog njega? Svi? Ne, nije tačno. Nego samo oni do kojih je stalo Zapadnim medijima. Tako je. Dva istorijska događaja smeštena u manje-više isto podnevlje. Jedan je Dara iz Jasenovca, koji nas vodi u Drugi svetski rat u vreme kada je na Balkanu vladao fašistički režim i ubio stotine hiljada Jevreja, Srba i drugih naroda. Drugi film, Quo vadis, Aida, smešten je u devedesete godine, kada je tokom rata ubijeno hiljade ljudi u enklavi. Dakle, koji je dobio pečat da je odobren u Varajatiju, a koji nije? Ako mislite da je Varajati prolio suzu oko filma o Holokaustu - grešite! Ili je barem pogrešan Holokaust, jer Balkan se po njima ne računa.

Varajati je napisao oštru kritiku navodeći da u Dari iz Jasenovca pratimo malu devojčicu koja pokušava da preživi horor logora u Jasenovcu, najvećeg logora u fašističkoj marionetskoj NDH - što je zapravo zamaskirana srpska propaganda. Iako je film baziran na istinitim svedočenjima preživelih logoraša. Varajati se procenio da je reč o anti-hrvatskom filmu, te da izaziva raskol između Srbije i njenih suseda. Iako je jasno da film govori o fašistima, a ne Hrvatima kao zločincima. Ali Varajati to ne zanima. S druge strane, Quo vadis, Aida, film o bosanskom prevodiocu za UN, koji je razapet između dužnosti i familije, dok njegova zemlja tone u rat, nije dobio ništa manje od pohvale u Varajatiju. Ocenjen kao sveže prepričana priča o masakru u Srebrenici iz 1995. godine. Doovljno je pogledati trejler od 2 minuta da bi se videlo kako se napadaju Srbi kao nacija u ovom filmu. A opet - bez anti-srspke etikete u Varajatiju. Takođe LA Tajms je takođe lepo pisao o Quo vadis, Aida, ali je osudio Daru iz Jasenovca, nacionalističku i manipulativnu. Šta je to sa duplim standardima? Dakle, tokom devedesetih bila su dva rata na ovim prostorima, a Zapad je ocenio sa da su Srbi koji su se borili u Hrvatskoj i Bosni - loši momci! Zapadni mediji su sve vreme pričali o srpskim zločinima. Na svu sreću to je sada iza nas, ali se zato susrećemo sa situacijim da se ratnim žrtvama kače etničke etikete... Zato, sram te bilo Varajati, sram te bilo LA Tajms! Izbacite politiku oiz vaših prljavih recenzija - kazao je Malagruski u svom prilogu za RT.

Bonus video:

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.