UMRO ČUVENI GLUMAC: Ostaće upamćen po ulozi slavnog PISCA koju je igrao ceo ŽIVOT
Hal Holburk, Foto: Printscreen/Youtube

tužna vest

UMRO ČUVENI GLUMAC: Ostaće upamćen po ulozi slavnog PISCA koju je igrao ceo ŽIVOT

Glumac Hal Holbruk preminuo je u 95. godini. Ostvario je značajnu karijeru na televiziji i na filmu, igrao je u mnogim filmovima, među kojima su "Svi predsednikovi ljudi", "Prljavi Hari" , "U divljini"...

Objavljeno: 13:25h

Tokom karijere duge gotovo šest decenija bio je nominovan za Oskara i Tonija, a osvojio je 5 Emija. Hal Holbruk napoznatiji je po ulozi Marka Tvena

Pojavljivao se u i popularnim serijama "Havaji 5-0", "Uvod u anatomiju", "Bouns" i drugim.

Njegov asistent Džojs Koen je potvrdio da je umro u svom domu u Beverli Hilsu.

Holbruk je glumio američkog autora Marka Tvena u samostalnom šouu "Mark Twain Tonight!” koji je i režirao i za koji je 1966. dobio Toni nagradu.

Tvena je počeo da glumi 1954. a na Brodveju je ovaj šou izvodio 1977 i 2005. Za filmsku adaptaciju "Mark Twain Tonight!" nagrađen je Emijem 1967. godine. Osvojio je četiri ovakva priznanja, piše "Variety". Osvojio je i više nominacija za ovu nagradu.

Uloga u filmu “Our Town” donela mu je 1978. nominaciju za Emi priznanje kao i uloga oca kojem sin otkriva da je homoseksualac (sina je glumio Martin Šin) u “That Certain Summer" iz 1972. godine.

Za ulogu u filmu "Into the Wild” bio je nominovan za Oskara 2008. u kategoriji najbolje muške sporedne uloge. Bio je tada najstariji glumac nominovan u ovoj grupi.

Tri puta se ženi. Treći put se oženio 1984. godine, a iza sebe je ostavio dve ćerke i dve pastorke kao i četvoro unučadi.

Bonus video:

(Espreso.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.