UMRLA LEGENDA HOLIVUDA: Bila je najveća LJUBAV jednog od NAJPOZNATIJIH MUZIČARA NA SVETU
Preminula Sisli Tajson, Foto: Printscreen

tužne vesti

UMRLA LEGENDA HOLIVUDA: Bila je najveća LJUBAV jednog od NAJPOZNATIJIH MUZIČARA NA SVETU

Njena najzapaženija uloga bila je filmu "Sounder" iz 1972. godine, koji joj je doneo jedinu nominaciju za Oskara

Objavljeno:

Glumica Sisli Tajson, koja se specijalizovala za portretisanje snažnih tamnoputih žena, tokom 60-godišnje karijere koja joj je donela tri nagrade Emmi i Toni, umrla je u u 96. godini.

To je potvrdio njen menadžer, ali nije naveo uzrok smrti, prenosi Reuters. Tajson je nedavno dovršila memoare, "Takva kakva jesam", a knjiga je objavljen upravo ove nedelje.

Sisli Tajson
foto: Printscreen

Njena najzapaženija uloga bila je filmu "Sounder" iz 1972. godine, koji joj je doneo jedinu nominaciju za Oskara, ali je počasnog Oskara dobila u novembru 2018. godine.

Takođe je osvojila dve nagrade Emi za isti TV film, "The Autobiography of Miss Jane Pittman" - jednu za najbolju glumicu u mini seriji ili filmu i jednu za glumicu godine. Film iz 1974. godine obuhvatio je život žena u ropstvu do šezdesetih.

Tajson je dobila još jednu Emi nagradu 20 godina kasnije za film "Oldest Living Confederate Widow Tells All. Njenih devet drugih nominacija za Emi uključivalo je igranje Binte, majke robinje Kunta Kinte u revolucionarnoj miniseriji "Roots", supruge Martina Lutera Kinga mlađeg, Korete u "Kingu" i inspirativnu vaspitačicu u "The Marva Collins Story".

Što se privatnog života tiče, sa 18 godina, Tajson se udala za Keneta Franklina 27. decembra 1942. Prema njenom zahtevu za razvod, suprug ju je napustio nakon nepunih osamnaest meseci braka. Brak je formalno raskinut 1956. Tajson je izlazila sa džez trubačem i muzičkom legendom Majlsom Dejvisom 1960-ih kada je bio u procesu razvoda od plesačice Fransis Dejvis. Dejvis je iskoristio njenu fotografiju za svoj album Čarobnjak iz 1967. godine. Dejvis je novinarima 1967. rekao da namerava da se venča sa Sisis u martu 1968. godine, nakon što je njegov razvod završen, ali se tog septembra ipak oženio pevačicom Beti Dejvis.

(Espreso.co.rs/B92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.