SVIRAO JE PRED PRAZNOM SALOM I SNIMIO NAJČUDNIJI MUZIČKI FILM IKADA: Sada IDIOTOVA MOLITVA dolazi u Beograd
Deo trilogije koje čine filmovi “20.000 dana na Zemlji” i “Još jednom sa emocijom”, “Idiot Prayer” asketski je redukovan na suštinu Kejvove poezije i muzike, Foto: Printscreen

veoma zanimljivo

SVIRAO JE PRED PRAZNOM SALOM I SNIMIO NAJČUDNIJI MUZIČKI FILM IKADA: Sada IDIOTOVA MOLITVA dolazi u Beograd

U okviru turneje, najavaljen je i novi termin u Štark areni u Beogradu - 15. maj 2021

Objavljeno:

Filmski festival “Slobodna zona” biće održan od 5. do 10. novembra u bioskopskim dvoranama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, ali delimično i onlajn, a svečano će početi svetskom bioskopskom premijerom filma “Idiot Prayer” o nedavnom koncertu Nika Kejva održanom u praznoj dvorani Palate Aleksandra u Londonu.

Film “Idiot Prayer: Nick Cave Alone at Alexandra Palace” snimljen je 19. juna, neposredno posle ukidanja izolacije u Velikoj Britaniji, uz učešće minimalne ekipe. Premijerno je prikazan onlajn 23. jula na Kejvovom YouTube kanalu, na kojem je emitovan kao nastup uživo, odnosno bez mogućnosti naknadnog gledanja. Publika je imala priliku da gleda i sluša Kejva kako solo izvodi pesme iz obimnog muzičkog opusa, uključujući i neke rane radove bendova Bad Seeds i Grinderman, kao i najnovije sa albuma "Ghosteen".

foto: Printscreen

I sama 16. Slobodna zona biće po mnogo čemu posebna zbog posledica pandemije virusa korona. Biće to prva Slobodna zona u novom vremenu punom neizvesnosti i nepoznanica, prva hibridna Slobodna zona – u poluizolaciji, odnosno delom u fizičkom prostoru, a delimično onlajn.

“Komunicirati, deliti, pitati se bez da se gledamo u oči u mraku bioskopske dvorane. Šta imamo da kažemo jedni drugima posle toliko vremena neviđanja i ne-dodira? Posle toliko stvari koje se nisu dogodile a trebalo je i svih onih drugih koje su se dogodile i događaju se, a nije trebalo? Šta ćemo sa rukama i zagrljajima i poljupcima, šta sa glasnim uzvicima, pesmom? Šta sa aplauzima? Sa svim divnim opipljivim stvarima koje su namah nestale, a vraćaju se samo delimično?”, naveli su organizatori, ukazujući da odgovor na ta pitanja krije i muzički film “Idiot Prayer: Nick Cave Alone at Alexandra Palace”, koji je režirao nagrađivani Robi Rajan (The Favourite, Marriage Story, American Honey), a montažu potpisuje Nik Emerson (Lady Macbeth, Emma, Greta).

foto: Printscreen

U praznoj Palati Aleksandra, jednoj od omiljenih koncertnih lokacija u Londonu, u filmskom zapisu Kejvovog koncerta nema talasanja hiljade znojnih tela koja se tiskaju jedna do drugih, buke i aplauza, potoka piva, nema mase koja ga nosi, mobilnih telefona i poljubaca u mraku. Sam za klavirom, Kejv razvejava tamu, rasteruje samoću. Za nešto više od sat i po, bez podrške benda Bad Seeds, Kejv za klavirom prolazi kroz sve faze karijere.

Deo trilogije koje čine filmovi “20.000 dana na Zemlji” i “Još jednom sa emocijom”, “Idiot Prayer” asketski je redukovan na suštinu Kejvove poezije i muzike. Odsustvo publike odzvanja između pesama, koje Kejv izvodi u zanosu i u potpuno novim aranžmanima. Kao molitva samom sebi, upućena istovremeno svima koji mogu da je čuju i u njoj se prepoznaju.

Istovremeno, “Idiot Prayer” je mnogo više od koncertnog filma, jer je u njemu sačuvan trenutak u vremenu koje će biti zapamćeno kao prelomno. Toj praznini, u kojoj se iznenada našlo čitavo čovečanstvo obraća se Kejv u ovom nastupu snimljenom u kontinuitetu, koji će 5. novembra videti istovremeno publika širom sveta. I sam Kejv kaže da je toga junskog dana, sa ekipom, na tom neobičnom setu među toplomerima, zaštitnim maskama i kofama sredstava za dezinfekciju, nastala “prelepa uspomena na vreme neizvesnosti”.

Kejv je, inace, bio primoran da zbog pandemije korona virusa odloži turneju povodom albuma "Ghosteen", koji bi uživo trebalo da predstavi u Evropi od proleća 2021. godine. U okviru turneje, najavaljen je i novi termin u Štark areni u Beogradu - 15. maj 2021. U međuvremenu, grupa Nick Cave & The Bad Seeds pokrenula je početkom aprila 24-časovni program na svom YouTube kanalu, na kojem nudi izbor snimaka živih nastupa, videa, intervjua i drugih sadržaja. Obožavaoci Kejva i Sidsa imaju priliku na Bad Seed TeeVee da vide i čuju izbor numera i video spotova iz različitih perioda njihovog stvaralaštva.

Projekcije filmova 16. Slobodne zone biće organizovane u Beogradu u Kombank dvorani, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Art bioskopu Kolarac i bioskopima Fontana na Novom Beogradu i Cine Grand u Rakovici.

U Novom Sadu projekcije će biti održane u Kulturnom centru Novog Sada, a u Nišu u Niškom kulturnom centru i bioskopu Cineplexx.

Kao novinu, Slobodna zona će koristiti onlajn platformu KinoKauch preko koje će publika širom Srbije moći da prati festivalski filmski program.

Karte za svečano otvaranje moguće je kupiti od 12. oktobra na biletarnicama Kombank dvorane.

Festival su podržali ove godine: Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Francuski institut i Movies That Matter.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.