Milutin Petrović počeo snimanje filma po prozi Bore Stankovića
Teodora Dragićević i Marko Grabež u filmu Hadžijino zvono, Foto: Filip Andrejević

DOMAĆI FILM

Milutin Petrović počeo snimanje filma po prozi Bore Stankovića

Nakon višemesečnih priprema, u Ripnju podno Avale je 12. avgusta 2020. godine počelo snimanje ambicioznog filmskog projekta zasnovanog na književnom opusu Borisava Bore Stankovića.

Objavljeno: 10:56h

Film radnog naziva „Hadžijino zvono“ režira Milutin Petrović, po scenariju Vojislava Nanovića i Milene Marković. Filmski centar Srbije je podržao razvoj i produkciju ovog filma.

„Hadžijino zvono“ govori o propasti stare srpske gazdinske porodice kroz koju paralelno pratimo slabljenje Osmanske imperije i stvaranje mlade srpske kneževine. Posebna zanimljivost je to što je Vojislav Nanović rođen 12. avgusta 1922. godine, tako da je njegov rođendan obeležen ovim prvim danom snimanja.

Marko Grabež i Milutin Petrović
Marko Grabež i Milutin Petrovićfoto: Filip Andrejević

Lik Hadži Trifuna tumači iskusni Dragan Bjelogrlić, dok su uloge njegovih sinova Mite i Jovče pripale mladim glumcima u usponu Marku Grabežu i Nedimu Neziroviću. Prvog dana snimanja Grabežove partnerke su bile Nela Mihajlovic (Kata) i Teodora Dragićević (Stojna). Film se bavi životom Hadži Trifuna, pretka čuvene Sofke iz „Nečiste krvi“. Priča filma prati Trifuna, bogatog predvodnika hrišćanske manjine u devetnaestovekovnom Vranju, koji, pokušavajući da očuva svoje bogatstvo i moć, pokreće niz događaja koji će izazvati užasne posledice po njegovu porodicu.

U produkciji beogradske produkcijske kuće This and That Productions, na čijem čelu je Snežana van Hauvelingen, poznati scenograf Milenko Mile Jeremić i njegov tim su izgradili repliku devetnaestovekovnog Vranja. Ova grandiozna scenografija obuhvata čitav jedan grad i niz pratećih objekata, uključujući Hadži Trifunovu kuću, gradski han, trg sa pijacom, sahat kulu, magazu, džamije, putujuće lutkarsko pozorište… U pitanju je jedan od najvećih i najambicioznijih filmskih setova nastalih u XXI veku za potrebe snimanja jednog srpskog ostvarenja.

Marko Grabež i Nela Mihajlović
Marko Grabež i Nela Mihajlovićfoto: Filip Andrejević

Istovremeno kad i film, biće snimljena i serija „Nečista krv“. Prvu verziju scenarija za seriju je pre četiri decenije napisao Vojislav Nanović (1922–1983) koji je pripovetke, drame i romane Bore Stankovića povezao u razgranatu porodičnu sagu koja obuhvata period od 40 godina. Milena Marković je adaptirala prve tri epizode u scenario za film, dok su na preostalim epizodama radili mladi scenaristi Dejan Prćić (od 4 do 10 epizode) i Katarina Mitrović (4 i 5 epizoda).

Prvih pet epizoda i film režira Milutin Petrović, a njegovi ključni saradnici su direktor fotografije Erol Zubčević i montažer Petar Jakonić. Drugih pet epizoda režira Goran Stanković (serija „Jutro će promeniti sve“), a sa njim će sarađivati direktor fotografije Aleksandar Karaulić i montažer Uroš Maksimović. U autorskoj ekipi ovog projekta nalaze se kostimografkinja Marina Medenica, maskerka Dušica Vuksanović, kompozitor Aleksa Ranđelović...

Marko Grabež
Marko Grabežfoto: Filip Andrejević

Direktor filma i serije je Ivan Krstović, Saša Radojević je urednik serije, a projekat nastaje u produkciji produkcijske kuće This and That Productions na čijem je čelu Snežana van Hauvelingen (film i serija) i RTS-a (serija), kao i uz podršku FCS-a i MEDIA programa. Planirano je da snimanje traje 84 dana i očekuje se da film „Hadžijino zvono“ pred publiku stigne tokom 2021. godine.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.