DUŠAN MILIĆ DEMANTUJE: Film "Mrak" još nije gotov i nije prijavljen za festivale
Dušan Milić, Foto: FCS

DOMAĆI FILM

DUŠAN MILIĆ DEMANTUJE: Film "Mrak" još nije gotov i nije prijavljen za festivale

Reditelj Dušan Milić demantuje napise nekih beogradskih medija.

Objavljeno: 15:21h

Dušan Milić, reditelj filma "Mrak", inspirisanog istinitom porodičnom dramom sa Kosova i Metohije, izjavio je za Tanjug da još nije završio to svoje ostvavrenje i da stoga nije mogao da ga prijavi za program bilo kog filmskog festivala, pa ni venecijanskog.

Prema pisanju beogradskih medija za Zlatnog lava u Veneciji (2. - 12. septembar) boriće se i film "Quo vadis, Aida?", u kome je jedan od aktera i Ratko Mladić, ali ne i triler "Mrak", Dušana Milića, koji su selektori navodno odbili.

Milić, međutim, ističe da njegov film nije ni mogao da se nađe u programima festivala u Veneciji, jer još uvek nije završen.

"Verujem da ćemo film kompletno završiti do oktobra, ili najkasnije do kraja godine. Tada će "Mrak" biti spreman za prijavljivanje na festivale širom sveta", kazao je Milić.

Njegov film, inače, nastaje u koprodukciji pet zemalja: Srbije, Danske, Bugarske, Grčke i Italije.

Glavne uloge u njemu tumače Slavko Štimac i Dankinja srpskog porekla Danica Churčić.

Radnja se dešava u vreme martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, posle Uskrsa 2004. godine.

Obrađuje temu života srpske devojčice Milice u konstantnom strahu, koja, nakon što su joj otac i ujak nestali, ostaje sama sa majkom i dedom u sablasnoj kući.

Tu kuću je za potrebe snimanja filma izgradio čuveni scenograf Milenko Jeremić.

Porodicu čuvaju prijateljski nastrojeni pripadnici italijanskog Kfora, čija prekomanda, međutim, menja sve. Milić je u ranijem intervjuu za Tanjug rekao da "ima dovoljno godina da se više ne bavi sitnim temama na filmu" i da je zato "strah među Srbima koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji u fokusu njegovog novog ostvarenja".

Bonus video:

espreso.co.rs/tanjug


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.