BATA IMAO SAOBRAĆAJKU, VELS PIJAN VREĐAO NOVINARE, PIKASO SLIKAO BESPLATNO: Sve što niste znali o Bitki na Neretvi
Foto: Imdb

iz starih novina

BATA IMAO SAOBRAĆAJKU, VELS PIJAN VREĐAO NOVINARE, PIKASO SLIKAO BESPLATNO: Sve što niste znali o Bitki na Neretvi

Bitka na Neretvi bila je i ostala najskuplja i najzahtevnija filmska produkcija ikada snimljena u Jugoslaviji i državama koje su od nje nastale, ali i jedna od najvećih i najskupljih u celom svetu u tom trenutku. Desetak hiljada vojnika JNA bili su statisti ali i pomoćna radna snaga u realizaciji filma, a neki od najpoznatijih glumaca Jugoslavije igrali su besplatno u filmu jer su baš tada bili na odsluženju vojnog roka. Ipak, pravi volonter bio je Pablo Pikaso, koji je besplatno naslikao plakat za ovaj film.

Objavljeno:

Najveći honorar u istoriji jugoslovenskog filma dobio je Bata Živojinović za ulogu u ovom filmu, ali je veliki deo zarađenog novca potrošio za popravku svog automobila kojim je sleteo s puta pri dolasku na snimanje negde oko Gornjeg Vakufa. A onda je bio i dodatno kažnjen od strane producenta jer je u njegovom ugovoru stajalo da tokom snimanja filma ne sme da upravlja motornim vozilom. Bata se požalio novinarima da ga je cela ta nevolja koštala oko 700 hiljada tadašnjih dinara - koliko bi to bilo u današnjem novcu nije lako saznati. Verujemo da nije malo.

Ljubiša Samardžić javio se jednog februarskog dana 1968 režiseru Veljku Bulajiću da se izvini što ne može da stigne na snimanje prema dogovoru. Snimanje njegovih scena trebalo je da počne sledećeg dana nakon tog telefonskog razgovora, a Samardžić je baš tada bio na Korčuli, gde je snimao film "Goli čovik" sa režiserom Obradom Gluščevićem.

foto: Imdb

"Veljko, ne mogu nikako stići sutra na snimanje," vikao je Samardžić zbog loše telefonske veze. "Nemam broda da se prebacim, a i veze sa Mostarom su loše."

"Snađi se nekako," odgovorio mu je Bulajić. "Sutra snimamo s tobom. Moraš svakako doći."

U osam sati izjutra, vidno podbuo i iznuren, Samardžić se pojavio na setu u Jablanici. Putovao je sa Korčule do kopna čamcem po nevremenu, strahujući od preturanja, a zatim je autostopirao do Jablanice.

foto: Imdb

Silva Košćina, tada velika zvezda italijanskog filma u usponu, došla je na snimanje sa svojom frizerkom i šminkerkom, besprekorno doterana i elegantna. Kada ju je ugledao, Veljko Bulajić joj je bez pozdrava prišao i umazao joj je lice i kosu pepelom. Umalo nije došlo do svađe. Režiser joj je onda objasnio da u filmu glumi partizanku Danicu koja nije imala vremena ni mogućnosti za ulepšavanje tokom rata. Glumica se nakon toga izvinila režiseru.

Slavni Orson Vels došao je na snimanje lepo raspoložen i nasmejan, sa kubanskom cigarom u zubima. Već tri sata kasnije, nakon ispijene pune flaše viskija, Vels je izvređao i fizički napao trojicu novinara koji su pokušali da ga intervjuišu.

Boris Dvornik, Kole Angelovski i Petar Kralj glumili su u ovom filmu besplatno, jer su sva trojica bili na odsluženju vojnog roka u JNA i ovo snimanje bio je njihov vojnički zadatak koji je spadao u rok službe.

Pablo Pikaso: plakat za film Bitka na Neretvi
Pablo Pikaso: plakat za film Bitka na Neretvifoto: Imdb

Još neko je učestvovao u proizvodnji ovog filma praktično besplatno - jedan od najvećih svetskih umetnika dvadesetog veka, Pablo Pikaso, izradio je plakat za film Bitka na Neretvi, a umesto honorara zamolio je da mu pošalju kutiju jugoslovenskog vina. Pikaso je bio levičar i sa zadovoljstvom je pomogao izradu filma o partizanskoj borbi.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.