UPRAVO JE OBJAVLJEN NAJSKANDALOZNIJI DOKUMENTARAC U 2020: Podržao ga je Majkl Mur, obrušio se na sve osim na Gretu
Foto: Profimedia

dokumentarni film

UPRAVO JE OBJAVLJEN NAJSKANDALOZNIJI DOKUMENTARAC U 2020: Podržao ga je Majkl Mur, obrušio se na sve osim na Gretu

Dokumentarni film Džefa Gibsa "Planeta ljudi" (Planet of the Humans) Majkl Mur je u celini postavio na svoj Youtube kanal 21. aprila i učinio besplatnim za gledaoce širom sveta. Od tada film je gledan skoro četiri miliona puta, ali je izazvao i žestoke reakcije lidera organizacija za zaštitu prirode koji su u ovom dokumentarcu optuženi za teške vidove korupcije i izdaju ciljeva za koje se javno zalažu. "Planeta ljudi" pokazuje da većina "ekoloških" izvora energije uopšte nisu ekološki, razobličava solarne panele, turbine na vetar, biomasu, kao i ljude koji propagiraju te vidove energije.

Objavljeno: 16:59h

Majkl Mur je “Planet of the Humans” podigao na svoj Youtube kanal na Dan planete Zemlje i u najavi ga opisao kao “frontalni napad na naše svete krave” u kojem se objašnjava kako solarna i energija vetra zavise od industrije fosilnih goriva i kako je sagorevanje biomase (koja spada u još jedan oblik obnovljivih izvora energije) podstrek za seču šuma i vađenje velikih količina algi iz mora i okeana. Filmu optužuje i neke od aktivista koji su poznati po svojim “zelenim programima” u borbi protiv korišćenja fosilnog goriva, u prvom redu bivšeg podpredsednika SAD, Ala Gora, i klimatskog aktivistu Bila Mek Kibena (Bill McKibben) da je ono što rade različito od onoga što propagiraju i da zapravo rade u cilju industrije fosilnih goriva.

Brojni klimatski aktivisti i naučnici protivoptužili su Mura da film "Planeta ljudi" reditelja Džefa Gibsa (Jeff Gibbs, koji je radio s Murom na “Bowling For Columbine” i “Fahrenheit 9/11”) zastupa zastarele teze naftno-rudarskog lobija.

Naime, pismo koje je Murovoj producentskoj kući napisao Džoš Foks (Josh Fox), reditelj nagrađivanog filma “Gasland” i koje uz njega potpisuju brojni naučnici i aktivisti (pogledati na kraju članka) tvrdi da je Murov i Gibsov film “pun dezinformacija” i da tu “šokantnu zabludu i apsurd” treba ukloniti od očiju javnosti uz izvinjenje svima “koji ulažu velike napore da se u roku od deset godina emisija ugljen dioksida u atmosferu uzrokovana ljudskim delovanjem svede na minimum”.

Klimatski naučnik Majkl Man (Michael Mann), koji je potpisnik Foksovog pisma navodi da je “Planet of the Humans” pun “iskrivljenih činjenica, poluistina i laži o obnovljivoj energiji”, kao i da “trguje sa stavovima industrije fosilnih goriva koji dovode u pitanje pristupačnost i pouzdanost solarne i energije vetra”, navodi se u pismu, naglašavajući da su ove alternative sada jeftinije za iskorišćavanje nego fosilna goriva poput uglja.

Klimatski aktivist Bil Mek Kiben, jedan je od prozvanih u filmu zbog navodnog uticaja korporativnog novca i podrške korišćenju biomase, poput peleti, smatra da je njegova karakterizacija neistinita. Mek Kiben je prethodno promenio svoje stavove o energiji dobijenoj iz biomase, za koju sada smatra da šteti klimatskim uslovima, te tvrdi da “nikada nije uzeo ni pare” ni od jednog ekološkog pokreta.

“Navikao sam na neprekidno uznemiravanje i napade iz redova industrije fosilnih goriva, i dao sam sve od sebe da zanemarim čak i pretnje smrću od strane desničarskih ekstremista”, rekao je Mek Kiben i dodao: “Ali posebno boli kad vas napadnu oni koji sebe smatraju ekološkim aktivistima.”

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.