„Otac“ Srdana Golubovića već među najvećim hitovima FEST-a
Foto: Promo

fest preporuke

„Otac“ Srdana Golubovića već među najvećim hitovima FEST-a

Među pet najtražnijih filmova tokom prvih deset dana prodaje karata za 48. FEST našao se i „Otac“, četvrta dugometražna režija Srdana Golubovića.

Objavljeno: 14:28h

FEST počinje 28. februara, a otvara ga upravo film „Otac“, koji će svega par dana pre toga imati svetsku premijeru na 70. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, kao deo zvaničnog programa „Panorama“.

Ovaj film je nastao kao koprodukcija Srbije, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, uz podršku Filmskog centra Srbije. Naslovnu ulogu tumači Goran Bogdan, a glavni junak filma je čovek kome zbog siromaštva oduzmu decu i koji iz protesta kreće pešice na put od juga Srbije do prestonice.

U trenutku potpunog očajanja, on iz revolta postaje heroj. „Otac“ će se na 48. FEST-u takmičiti u okviru Glavnog takmičarskog programa.

„Otac“ traje dva sata, a pored Gorana Bogdana, u ovom filmu glume: Boris Isaković, Nikola Rakočević, Ljubomir Bandović, Nada Šargin, Jovo Maksić, Milica Janevski, Mirko Vlahović, Vahid Džanković i drugi. Decu glume Ajla Santić i Muharem Hamzić. Scenario za „Oca“ napisali su Srdan Golubović i Ognjen Sviličić, a ostali ključni saradnici su direktor fotografije Aleksandar Ilić, montažer Petar Marković, kompozitor Mario Šnajder, kostimografkinja Ljljana Petrović, scenografi Goran Joksimović i Predrag Petrović.

Film su, pored Filmskog centra Srbije, podržali nemački fond MDM, francuski fond Cinema du Monde, hrvatski fond, slovenački fond, fond BiH, Arte France i ZDF Arte kao i Eurimages fond za koprodukcije. Producent filma je Jelena Mitrović (Filmska kuća Baš Čelik, Srbija), a koproducenti su Propeler Film (Hrvatska), Vertigo (Slovenija), ASAP Films (Francuska), Neue Mediopolis (Nemačka), SCCA/Pro.Ba (Bosna i Hercegovina). Izvršni producent je Igor Kecman.

Srdan Golubović rođen je 1972. u Beogradu. Diplomirao je filmsku režiju na FDU u Beogradu. Njegov prvi igrani film „Apsolutnih sto“ (2001) učestvovao je u glavnim programima na više od 30 međunarodnih filmskih festivala (San Sebastijan, Toronto, Solun, Kotbus, Roterdam, Pusan...) i osvojio 10 međunarodnih i 19 domaćih nagrada. „Klopka“ (2007), Golubovićeva druga dugometražna režija, svetsku premijeru imala je na Berlinskom festivalu, nakon čega je osvojila 23 međunarodne filmske nagrade i bila je na užem spisku od devet filmova koji su bili u trci za nomimaciju za Oskara za najbolji strani film. Treći igrani film „Krugovi“ (2013) svetsku premijeru imao je u međunarodnom takmičarskom programu Sandens filmskog festivala, gde je osvojio Specijalno priznanje žirija.

Evropska premijera filma održana je na Berlinskom festivalu gde je nagrađen priznanjem ekumenskog žirija. Golubović radi kao vanredni profesor na Katedri za filmsku režiju na FDU u Beogradu. Film „Otac“ sniman je tokom osam sedmica na više lokacija u okolini Priboja, Zaječara, Knjaževca i Beograda. Distributer za Srbiju je kuća MCF Megacom Film. Nakon projekcije 28. februara u Sava centru, beogradska publika će „Oca“ moći da pogleda u još četiri termina: 29. februara, 1. marta i 2. marta (u dva termina).

Spisak projekcija možete pronaći ovde

Pored pomenutog „Oca“, najveće interesovanje vlada za filmove: „Greh (režija Andrej Končalovski), „Kišni dan u Njujorku“ (režija Vudi Alen), „Optužujem“ (režija Roman Polanski) i „Divan dan u komšiluku“ (režija Mariel Heler). Novo izdanje FEST-a počinje 28. februara i trajaće do 8. marta.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.