ŠTA GLEDATI NA FESTU 2020? Kritičari Espresa biraju za vas, ovo je izbor Miloša Cvetkovića (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

fest preporuke

ŠTA GLEDATI NA FESTU 2020? Kritičari Espresa biraju za vas, ovo je izbor Miloša Cvetkovića (VIDEO)

Stalni filmski kritičar našeg portala dao je listu svojih favorita uoči predstojećeg FEST-a

Objavljeno: 09:33h

Obojena ptica (The Painted Bird) – Vaclav Marhoul

Jedan od najiščekivanijih filmova iz prošle godine konačno je moguće pogledati na velikom platnu. Obojena ptica je adaptacija istoimenog romana Jiržija Kosinskog (po čijem romanu "Prisutnost" je Hol Ešbi snimio film Dobro došli, gospodine Čens). Film Vaclava Marhoula govori o užasima Drugog svetskog rata i Holokausta, koji su prikazani kroz vizuru jevrejskog dečaka, čime priziva remek-delo Elema Klimova Idi i gledaj, odnosno Šindlerovu listu Stivena Spilberga.

Svetionik (The Lighthouse) – Robert Egers

Novi film Roberta Egersa (Veštica) ponovo je svojevrsni (horor) film iz epohe koji maestralno evocira konkretno vreme i mesto. Antologijska uloga Vilema Defoa i jednako impresivna crno-bela fotografija dva su najveća, mada ne i jedina razloga da se ovaj film (ponovo) pogleda u bioskopu.

Andrej Tarkovski: Film kao molitva (Andrey Tarkovsky. A Cinema Prayer) – Andrei A. Tarkovski

Dokumentarac o jednom od najvećih reditelja svih vremena, koji je režirao njegov sin. I u tom smislu obavezna lektira za sve filmofile. Loža (The Lodge) – Severin Fiala, Veronika Franc

Dugo očekivani novi psihološki horor od majstora zanata: rediteljskog dua koji je pre nekoliko godina potpisao odlični Vidim, vidim.

Plemenska krv (Blood Quantum) – Džef Barnabi

Priča o zombijima u plemenskom rezervatu u Kanadi jeste ona vrsta "malog" horor filma koji može prijatno da iznenadi i ponudi nešto sveže, ali i kompleksnije od puke dosetke (iako samo zbog nje vredi preporuke).

Vivarium (Vivarium) – Lorkan Finegan

Mladi bračni par bukvalno biva zarobljen u lavirintu pakla naizgled idiličnog predgrađa. Džesi Ajzenberg se u miljeu uvrnutih crnih indi komedija odlično snalazi, a ovde mu se pridružuje Imodžen Puts, partnerka iz Umetnosti samoodbrane (još jedna sjajna uvrnuta crna indi komedija koju smo gledali u 2019).

O beskonačnosti (About Endlessness / Om det oändliga) – Roj Anderson

Filmovi Roja Andersona se mogu opisati kao gorko-slatki filmski kolaži sastavljeni iz vinjeta u kojima reditelj meditira nad smislom postojanja (uostalom prethodni Andersonov film se zvao Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju). Ali sve to, vrlo beketovski, uvek uz dobru dozu humora i još veću dozu apsurda.

Medeni dečak (Honey Boy) – Alma Harel

Novi film rediteljke Alme Harel (brojni dokumentarni i kratki filmovi) jeste priča o odrastanju, ali i nezvanična biografija glumca Šaje Labafa koji u ovom filmu praktično igra sopstvenog oca. Neki kažu jedan od najdirljivijih filmova iz prošle godine.

Prva ljubav (First Love / Hatsukoi) – Takaši Mike

Takaši Mike je reditelj koji je u svojoj skoro 30 godina dugoj karijeri uspeo da snimi više od 100 filmova različitih žanrova i kvaliteta. Prva ljubav je Mikeov ljubavni film u stilu Prave romanse Tonija Skota, romantično-akciona priča u kojoj se glava može izgubiti kako u prenosnom tako i vrlo doslovnom smislu.

Zlatna rukavica (The Golden Glove / Der goldene Handschuh) – Fatih Akin

Zlatna rukavica je film o nemačkom serijskom ubici Fricu Honki. Izrazito groteskna, uznemirujuća priča, nalik na kakav bizarni spoj filmova Džona Votersa i Dejvida Finčera, tako da ne treba da čudi što je jedina projekcija na Festu u ponoć. Novi film Fatiha Akina bez ikakve zadrške zaranja u fizičku i duhovnu prljavštinu kako bi na trenutak osvetlio (i time humanizovao) odbačene i usamljene ljude, a pre svega žene sa margina društva među kojima je Honka birao svoje žrtve.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.