ŠTA GLEDATI NA FESTU 2020? Kritičari Espresa biraju za vas, ovo je izbor Marka Kostića (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

fest preporuke

ŠTA GLEDATI NA FESTU 2020? Kritičari Espresa biraju za vas, ovo je izbor Marka Kostića (VIDEO)

Pet Festovih premijera i pet klasičnih ostvarenja po izboru stalnog filmskog kritičara našeg portala

Objavljeno:

Ljubaznost stranaca, Lone Šerfig (Lone Scherfig, 2019)

Moja omiljena autorka iz pokreta Dogma 95, jedna od najtalentovanijih evropskih rediteljki srednje generacije (Jedan dan, Obrazovanje). Ovim novim ostvarenjem otvorila je prošlogodišnji Berlinski filmski festival.

Optužujem, Roman Polanski (2019)

Nova interpretacija političkog skandala poznatog kao Drajfusova afera. Posle mnogo ekranizacija (od dokumentarnog filma Žorža Melijesa iz 1899. do verzije Kena Rasela iz 1991), Polanski ponovo istražuje temu antisemitizma u Evropi, nadovezujući se na svoj film Pijanista iz 2002.

Za vreme rata, Alehandro Amenebar (Alejandro Amenábar, 2019)

Povratak pomalo zaboravljenog Alehandra Amenebara (Duhovi u nama, Otvori oči), koji možda bolje filmove snima u senci nego kada je u centru svetske kinematografske pažnje.

Oni koji su ostali, Barnabas Tot (Barnabás Tóth, 2019)

Književni realizam u punom sjaju, drama o preživelim žrtvama holokausta u Budimpešti, neposredno posle drugog svetskog rata.

Zvanične tajne, Gejvin Hud (Gavin Hood, 2019)

Južnoafrički reditelj koji je dobio Oskara za film Coci (2005) karijeru je nastavio u Britaniji, profilisanim etičkim dramama na temu novinarskih kodeksa, diplomatskih intriga, obaveštajnih tajni i vojnog pravosudnog sistema.

Avanturisti, Luis Gilbert (Lewis Gilbert 1970)

Bekim Fehmiju u glavnoj ulozi filma koji je režirao Luis Gilbert (Alfi, Samo dvaput se živi, Munrejker, Samo za tvoje oči) po romanu Harolda Robinsa. Iako predviđen da bude najveći hit Fehmijuove karijere, film je tada ocenjen kao promašaj, pa je pitanje da li ga treba gledati kao uspeh ili najveći neuspeh slavnog jugoslovenskog glumca. Ova projekcija će možda rešiti tu dilemu.

Kvar (1978) Miloš Radivojević

U okviru ciklusa posvećenog Nedi Arnerić prikazuje se, po meni najbolja i najoštrija socijalna drama u režiji Miloša Radivojevića.

Ključ (1983) Tinto Bras

Umesto Salona Kiti, u kojem takođe igra Bekim Fehmiju, Fest prikazuje još čuveniji film Tinta Brasa sa Stefanijom Sandreli u glavnoj ulozi. Bras u ovom legendarnom erotskom filmu analizira moral i nemoral italijanske buržoazije za vreme fašističkog režima ranih četrdesetih godina prošlog veka.

Mimi metalac, Lina Vertmuler (Lina Wertmüller, 1972)

Crna komedija politički angažovane i kontraverzne italijanske rediteljke Line Vertmiler. Prema ovom filmu snimljen je i holivudski rimejk Which Way Is Up? iz 1977.

Tanki led, Sidni Lanfild (1937)

Povodom projekcije Nedostaje mi Sonje Heni, eksperimentalnog filma koji su 1971. režirali Karpo Godina, Miloš Forman, Tinto Bras, Bak Henri, Pol Morisi, Puriša Đorđević i Dušan Makavejev, neko se dosetio da stvarno pusti film famozne norveške klizačice i glumice Sonje Heni iz perioda dok je snimala romantične drame u Holivudu.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.