Trijumf "Miljenice" na 32. dodeli nagrada Evropskih filmskih nagrada
Foto: Printscreen

film

Trijumf "Miljenice" na 32. dodeli nagrada Evropskih filmskih nagrada

Osam nagrada za film grčkog režisera "Miljenica"

Objavljeno: 18:40h

Nagrađivana crnohumorna istorijska drama “Miljenica” (The Favourite) grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa (Yorgos Lanthimos) o dešavanjima na engleskom dvoru početkom 18. veka trijumfovala je na dodeli nagrada Evropske filmske akademije (EFA) 7. decembra u Berlinu. Ta britansko-irska koprodukcija odnela je nagrade EFA u osam kategorija, uključujući za najbolji evropski film, najbolju evropsku komediju i najbolju režiju.

Za glavnu ulogu u “Miljenici” najboljom evropskom glumicom proglašena je Olivija Kolman (Olivia Colman), a taj Lantimosov film, kojim je otvoren ranije ove godine 47. Fest u Beogradu, odneo je i nagrade za fotografiju (Robbie Ryan), montažu (Yorgos Mavropsaridis), kostimografiju (Sandy Powell) i frizuru i šminku (Nadia Stacey).

Radnja filma “Miljenica”, za koji je Lantimos dobio Gran pri 2018. godine u Veneciji, događa se za vreme vladavine malo poznate kraljice Ane, za čiju se naklonost, ali i vlast iz senke bore dve dvorske dame. Igraju ih Rejčel Vajs i Ema Stoun.

Nagradu EFA za najboljeg evropskog glumca odneo je Antonio Banderas za ulogu u filmu “Bol i slavaPedra Almodovara, koji je odneo i nagradu za dizajn produkcije (Antxon Gómez).

Za scenario je nagrađena Selin Skijama (Céline Sciamma) za film “Portret dame u plamenu”, koji je i režirala. Taj film, inače, imala je priliku tokom vikenda da vidi publika 11. Merlinka festivala u Domu omladine Beograda.

Evropskim otkrićem godine, na osnovu odluke žirija FIPRESCI, proglašen je film “Jadnici” francuskog reditelja Lađa Lija, dobitnika Nagrade žirija na 67. Kanu.

Nagrada za najbolju originalnu muziku pripala je filmu “System Crasher” (John Gürtler),

Najboljim dokumentarcem proglašen je britansko-američki film “For Sama” o ratu u Siriji iz ženskog ugla, a najboljim animiranim špansko-holandski “Bunuel in the labyrinth of the turtles”, dok je nagradu EFA za najbolji kratki film odneo rumunsko-španski “Božićni poklon”.

Nagradu EFA za životno delo dobio je Verner Hercog (Werner Herzog), a za evropsko dostignuće u svetskom filmu nagrađena je Žilijet Binoš (Juliette Binoche).

Između ostalog, nagradu za evropsku koprodukciju, koja je ranije dodeljena (Prix Eurimages) dobila je Ankica Jurić Tilić.

Nagrada publike pripala je filmu “Hladni rat”, poljsko-britansko-francuskoj koprodukciji koju je režirao Pavel Pavlikovski.

Nagrade EFA, poznate i kao "evropski Oskar", dodeljene su na osnovu glasanja više od 3.600 članova EFA - filmskih autora iz cele Evrope:

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.