Pobednici i najveći hitovi 26. izdanja Festivala evropskog filma Palić: Svetska premjera novog domaćeg filma AJVAR!
Svetska premjera novog domaćeg filma AJVAR, Foto: Đorđe Bajić

svečanost

Pobednici i najveći hitovi 26. izdanja Festivala evropskog filma Palić: Svetska premjera novog domaćeg filma AJVAR!

Na Paliću i u obližnjoj Subotici prikazano je ono najbolje što evropska kinematografija ima da ponudi, uključujući i nove filmove Louča, Almodovara i braće Darden...

Objavljeno:

Juče tačno u podne proglašeni su pobednici 26. Festivala evropskog filma Palić. Među laureatima je i „Ajvar“ Ane Marije Rossi, novi srpski film u kome glavne uloge tumače Nataša Ninković i Sergej Trifunović.

Iza nas je još jedno izdanje Međunarodnog festivala evropskog filma Palić. Na Paliću i u obližnjoj Subotici prikazano je ono najbolje što evropska kinematografija ima da ponudi, uključujući i nove filmove Louča, Almodovara i braće Darden.

foto: Đorđe Bajić

Žiri Glavnog programa Festivala u sastavu Lorens Tuli, Marta Bereš, Aleš Pavlin, Silas Coumerkas i Tom Burk doneo je odluku da nagradu „Zlatni toranj“ za najbolji film dodeli „Jadnicima“ francuskog reditelja Lađa Lia. Ovaj film je dobio i nagradu publike „Gorki list“, što i ne čudi imajući u vidu da se radi o izvanrednoj vivisekciji francuske sadašnjosti. „Jadnici“ su na Palić stigli sa ozbiljnom preporukom: film je prikazan u glavnom takmičarskom programu Kana i osvojio „Nagradu žirija“. Hrabro i sa znatnom (i dobrodošlom) dozom humora, Li prikazje život u francuskim predgrađima kojima vladaju kriminal i nasilje. U pitanju je uzbudljiv film izvanrednog ritma sa krajem koji gledaoca tera na razmišljanje. „Jadnici“ su na Paliću bili i favorit kritike. FIPRESCI žiri u sastavu Barbara Koseka, Eithne O’Nil i Jan Storo doneo je odluku da nagrada za najbolji film u Glavnom programu 26. Festivala evropskog filma Palić pripadne upravo filmu Lađa Lia.

foto: Đorđe Bajić

„Palićki toranj“ za najbolju režiju dodeljena je Jurisuru Kursietisu za film „Oleg“, dok je žiri je odlučio da dodeli dva Specijalna priznanja: reditelju Jaronu Šaniju i glumcu Eranu Naimu za filma „Okovan“ i rediteljki Ani Mariji Rossi za film „Ajvar“. Svetska premijera „Ajvara“ na Paliću je izazvala ogromno interesovanje – Letnja pozornica je bila ispunjena da poslednjeg mesta, posetioci su stajali i sedeli između redova, a sve u želji da prvi pogledaju ovu filmsku priču o raspadu jedne veze. Nataša Ninković i Sergej Trifunović su odlično dočarali bračni par gastarbajtera koji zapada u ozbiljnu emotivnu krizu, ostvarivši najbolje uloge u svojim dugim i plodnim karijerama. Tema filma je univerzalna, mada snažno obojena srpskim temperamentom i specifičnostim ljudi sa ovog podneblja (otuda i naslov!). Kulminacija sledi tokom uskršnjih praznika i boravka glavnih junaka u Srbiji, a Ana Maria Rossi veoma precizno i vešto gradi sliku naše stvarnosti i snima film koji je po više osnova veoma atipičan za našu kinematografiju. Poklonici ljubavnih drama će znati da cenje njen trud, kao i trud čitave ekipe, kada „Ajvar“ ove jeseni stigne u srpske bioskope.

foto: Đorđe Bajić

U Glavnom programu je prikazano još nekoliko veoma zanimljivih naslova. „Bol i slava“ Pedra Almodovara je izazvao veliko interesovanje publike, što je sasvim očekivano imajući u vidu kultni status koji španski sineasta uživa u Srbiji. Njegov novi film je veoma lično intoniran, obojen snažnim autobiografskim elemantima, a za ulogu u ovom filmu Antonio Banderas je nagrađen u Kanu. Ovo je svedeniji, zauzdaniji Almodovar, duboko emotivan i protkan tragizmom, mada ne bez entuzijazma i poleta. Louč je još jednom poentirao filmom „Žao nam je što smo vas propustili“, još jednim sumornim prikazom života radne klase zarobljene u čeljustima kapitalizma. I ovaj film je premijerno prikazan u glavnom programu Kana i četrnaesta je režija u filmogrfiji Kena Louča.

Od filmova u glavnom programu Palića, pored nagrađenih ostvarenja, treba izdvojiti „Ljubav na mrežama“ Safija Neboa, erotsku dramu sa primesama trilera u kome Žilijet Binoš tumači pedesetogodišnju ženu koja se na Fejsbuku predstavlja kao upola mlađa devojka. „Bog postoji, ime mu je Petrunija“ je makedonska drama Teone Strugar Mitevske koja je prikazna u takmičarskom programu Berilnskog filmskog festivala i koja progovara o položaju žena na Balkanu. Nemački režiser Florijan Henkel fon Donersmark je pre svega poznat po filmu „Život drugih ljudi“, za koji je dobio Oskara, a za ovu nagradu bila je nominovana i njegova najnovija režija – „Delo bez autora“ – epska drama u trajanju od 189 minuta koja obuhvata nekoliko decenija nemačke istorije koja je takođe prikazana u okviru Glavnog programa Festivala evropskog filma Palić.

foto: Đorđe Bajić

Međunarodni žiri kritike 26. Festivala evropskog filma Palić u sastavu Vesna Perić, Nik Pinkerton i Kieron Korles je nakon pogledanog takmičarskog programa „Paralele i sudari“ doneo jednoglasnu odluku da nagradu Žirija kritike dodeli filmu „Žetva“ reditelja Miše Antadzea. Specijalno priznanje žirija kritike dodeljeno je glumici Martini Apostolovoj, za glavnu ulogu u filmu „Irina” Nadežde Koseve na kome je u svojstvu scenariste sarađivao i naš Bojan Vuletić.

Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održano je od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. U okviru predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici je predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, i to u više od 15 različitih selekcija i programskih celina. Pored bogatog filmskog programa, publika je uživala i u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, radionicama i stručnim predavanjima.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.