DA LI SMO OVAKO NEŠTO ZASLUŽILI? Nas četvoro odgledalo je kraj Igre prestola i UOPŠTE NISMO ZADOVOLJNI (VIDEO)
Naša ekipa komentariše kraj serije "Igra prestola", Foto: Printscreen, Ilustracija/Espreso.co.rs

PAVLE SE NE SLAŽE

DA LI SMO OVAKO NEŠTO ZASLUŽILI? Nas četvoro odgledalo je kraj Igre prestola i UOPŠTE NISMO ZADOVOLJNI (VIDEO)

A vi, kakav je na vas ostavio utisak kraj najpopularnije serije na svetu?

Objavljeno: 07:53h
Filip Plavčić

Konačno je došao kraj... Neki bi rekli da konačno možemo da se vratimo našim realnim životima i da se posvetimo stvarima koje su zaista bitne.

E pa ne može! Moramo prvo da sumiramo utiske serije koja nam je uzurpirala 8 godina života i kojoj smo posvetili 72 sata i 16 minuta, koje nam nikada neće biti vraćene. I ne treba, ni ne tražimo ih nazad. Uživali smo gledajući jednu od najboljih serija svih vremena. Smejali se, plakali, bili na rubu živaca, bili fascinirani specijalnim efektima, glumom, celom pričom uopšte. Ali... Nažalost postoji to "ali" i jedno veliko "zašto?" Zašto je većina fanova serije "Game of Thrones" ljuto i razočarano?

Naša ekipa komentariše 'Igru prestola'
Naša ekipa komentariše "Igru prestola"foto: Printscreen, Ilustracija/Espreso.co.rs

Kod nas u redakciji se povela velika polemika oko završetka "Igre prestola" i rešili smo da to ispolemišemo kako i dolikuje jednom mediju, pred kamerama. Nas četvoro, Tijana, Danilo, Pavle i moja malenkost (Filip), smo među najvećim zaluđenicima serije "Igra prestola" u našoj redakciji. Mišljenja su nam podeljena, ali mislim da smo na kraju svi imali donekle sličan zaključak.

Pa da počnemo...

Mislim da smo se, manje-više, svo četvoro složili da je cela serija fantastično urađena i da su likovi u seriji odlično osmišljeni, kao i da je njihovo razvijanje kroz ovih 8 godina sjajno iskreirano. Do poslednjih par epizoda. Uh, ta poslednja sezona. Konstantno buđenje u 3h ujutru, sa ogromnim očekivanjima i "hajpom" oko svake sledeće epizode, u nadi da ćemo imati zaključak koji ova serija zaslužuje. Ali da li smo to dobili?

Drogon
Drogonfoto: Printscreen

Po mom skromnom mišljenju, nismo. Nažalost... A evo i zašto. Razvijanje likova je u potpunosti bačeno u vodu u poslednjoj sezoni. Najvažniji likovi, kao što su Deneris, Džon, Arja, Tirion, Džejmi, Bren pa čak i Varis su dosta osakaćeni u poslednjoj sezoni i mnogima se gubi svaki smisao njihovog postojanja. Slažem se da je lik Deneris "bildovan" tako da ona na kraju poludi kao njen otac, ali da se tolika promena desi u treptaju oka, to je neubedljivo. Od "Neću da budem kraljica pepela" i "Ja sam zaštitnik i oslobodilac naroda" do prženja tog istog naroda i vladanja nad pepelom je došlo previše brzo. Bukvalno u treptaju oka (čudno joj je trepnulo levo oko, dve sekunde pre masakra).

Deneris Targerijen
Deneris Targerijenfoto: Printscreen

Varisova uloga u poslednjoj sezoni je potpuno nejasna. Apsolutno ništa nije uradio kako bi doprineo priči. A svi znamo za šta je sve bio sposoban prethodnih 7 sezona. Tirion je postao od najpametnijeg do najglupljeg čoveka na svetu, koji ide iz greške u grešku. Bio je "desnica" u više navrata i nijednom nije dao koristan savet. Njegovi saveti su uvek skupo koštali Deneris, ali ga je ona i dalje držala pored sebe, pitaj boga zašto.

Tirion Lanister
Tirion Lanisterfoto: Printscreen

Ali ono što me je najviše mučilo svih ovih sezona je uloga Brena. Jedva sam čekao da vidim poslednju epizodu u kojoj će se konačno otkriti njegov doprinos celoj priči i zaokružiti jedno remek delo televizije. Ali ne... Ostao sam uskraćen za taj odgovor. Hvala Dejvid Beniofu i D. B. Vajsu (scenaristi). Bren koji ima najveće moći na svetu, koji može da vidi prošlost i sadašnjost, koji može da upravlja svim živim bićima, nijednom nije to iskoristio (?). Njegov lik nije bačen u vodu, nego u najštrokaviju kanalizaciju. Kakva šteta...

Brendon Stark
Brendon Starkfoto: Printscreen

Mnogo toga je ostalo nedorečeno, nijedno proročanstvo nije ostvareno, to što je Džon zapravo Targerijan nema baš nikakvog značaja za celu priču, a toliko se dalo na značaju tog otkrića. Mogli su i da ne pominju to, isto bi bilo. Jedini lik u celoj seriji koji je ostao dosledan od prve do poslednje epizode je lik Sersi Lanister. Lina Hidi je objasnila šta je gluma i kako se iznosi jedan tako važan lik u seriji.

Sersi Lanister
Sersi Lanisterfoto: Printscreen

Da ne bude neke zabune, mislim da su svi glumci odradili sjajan posao i da nisu mogli da okupe bolju glumačku ekipu za ovakav projekat. Gluma, specijalni efekti, priča do skoro samog kraja, sve je to bilo bukvalno savršeno. Ali eto, nažalost, scenario je na kraju ipak omanuo. Ostali smo uskraćeni za priče mnogih likova. Ed Tuli, odakle se on stvorio kad je bio tolike godine u zatočeništvu? Šta radi Dario Naharis? Gde je Džaken Hgar? To su sve teški propusti, po mom mišljenju, i mislim da je cela serija dobila neki ružan ton na kraju koji niko od nas nije želeo. Jednom rečju, mlak završetak za tako moćnu seriju.

Ali ne misle sve moje kolege baš tako.

Danilovo mišljenje se donekle poklapa sa mojim ali ima i on neke svoje teorije koje su veoma zanimljive. Pavle ima interesantne argumente zašto mu se na kraju sve ipak svidelo. Tijana je bila "ženski glas" u ovoj ekipi, koji je veoma bitan jer smo mi muškarci uvek za spektakularne završetke, da sve pršti, eksplozije i čudesa (jer smo ipak malo primitivniji od žena), dok su žene dosta racionalnije kad su filmski (serijski) završeci u pitanju. Međutim, nije ni ona bila oduševljena završetkom serije. A zašto nije i šta misle moje kolege o celoj "Game of Thrones" maniji, možete da pogledate u videu na kraju teksta.

Džon Snou
Džon Snoufoto: Printscreen

Pošto je cela naša diskusija trajala dobrih 25 minuta, mi smo rešili da napravimo dve verzije videa. Jedna kraća (na početku teksta) za one koji nemaju mnogo vremena i jedna nemontirana od 25 minuta (na kraju teksta) gde nismo ništa izostavili. Mislim da nećete biti razočarani jer, ipak, za nas ne pišu D&D...

A kako se vama svideo kraj "Igre prestola" recite nam u komentarima.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.