SNIMLJEN POSLEDNJI PUTNIK: Sloboda Mićalović, Jovana Milovanović i Goran Šušljik u borbi protiv kanibala (FOTO)
Sloboda Mićalović, Foto: Savina Smederevac

kratki metar

SNIMLJEN POSLEDNJI PUTNIK: Sloboda Mićalović, Jovana Milovanović i Goran Šušljik u borbi protiv kanibala (FOTO)

Odvažna junakinja se susreće sa mnogim opasnostima, rešena u nameri da pobegne sa uništene planete

Objavljeno:

U Beogradu i Pančevu završeno je snimanje kratkometražnog horor filma „Poslednji putnik“, postapokaliptične priče smeštene u opustošeni svet kojim vladaju kanibali. Ovaj klasni film studenata druge godine FTV produkcije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu nastao je pod mentorstvom profesora Milana Todorovića, producenta i reditelja poznatog po hororima „Zona mrtvih“ i „Mamula“.

Jovana Milovanović na setu
Jovana Milovanović na setu foto: Savina Smederevac

"Poslednji putnik“ donosi priču o devojci Magdaleni (glumi je Jovana Milovanović, mlada glumica koja je kao devojčica igrala jednu od glavnih uloga u filmu „Pad u raj“) i njenoj borbi za opstanak u gradu punom kanibala, piše u sinopsisu. Odvažna junakinja se susreće sa mnogim opasnostima, rešena u nameri da pobegne sa uništene planete. Neočekivani susret sa snalažljivim Vukom, znatno će promeniti njihove poslednje dane na Zemlji.

Goran Šušljik na setu
Goran Šušljik na setu foto: Savina Smederevac

Pored Jovane Milovanović, u filmu glumi i Goran Šušljik (tumači lik Vuka), dok je specijani gost u filmu jedna od najpopularnijih srpskih glumica – Sloboda Mićalović. Režiju potpisuje Janko Đurić (koji je sa Mihailom Ljušićem napisao i scenario za film), dok su producenti filma Anđela Radojević i Lazar Ivanović. Ekipu filma čine i direktor fotografije Vladislav Andrejević, VFX artist i montažer Aleksa Mirosavljević, scenografkinje Iva Ilić, Dušica Ilić i Nevena Kopanja, kostimografkinja Nevena Saraković... Muziku komponuje Sara Stevanović, a na filmu je radio i Miroslav Lakobrija, majstor za specijalne efekte bez čijeg učešća teško da može da prođe snimanje bilo kog žanrovskog filma u Srbiji.

Janko Đurić (rođen 1997. godine u Beogradu) je još kao srednjoškolac počeo je da snima kratkometraže filmove („Nadrealino“, „Devojke kojima miriše koža“, „Krnji kanarinac“). Režirao je i nagrađivani naučno-fantastični film „2116“. Trenutno je student filmske i TV produkcije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Đurić objašnjava kako se rodila ideja za „Poslednjeg putnika“: „Sve je počelo kada sam na času dramaturgije kod Maje Volk napisao kratak scenario o dečaku koji mašta da ode sa zagađene planete u bolji život. Kada je došlo vreme da se na času filmske produkcije predstavi ideja za klasni film, setio sam se ovog scenarija i sa kolegom sa dramaturgije uzeo da ga doradim i unesem elemente horora u njega, budući da sam veoma veliki ljubitelj klasičnih naučno-fantastičnih i horor ostvarenja, kao što su Bekstvo iz Njujorka i Zora živih mrtvaca. Zatim smo razrađivali priču koja je originalno bila više naučna-fantastika nego horor, od loglajna pa sve do finalne verzije.“

Scena iz filma
Scena iz filma foto: Savina Smederevac

Đurić je u saradnji sa kolegama sa klase, Lazarom Ivanovićem i Anđelom Radojević, snimio tizer zahvaljujući kome je tim profesora odabrao upravo ovaj projekat za klasni film. Nakon komplikacija tokom potrage za rediteljem, Đurić je rešio da na sebe preuzme taj zadatak. „Shvatio sam da je tako najbolje“, kaže Đurić, „zato što sam od samog početka učestvovao u procesu kreiranja filma, a i zato što sam pre toga već imao iskustva sa režiranjem naučno-fantastičnih i slešer filmova, tako da mi režiranje nije bilo potpuno strana stvar.“

O saradnji sa udarnom glumačkom trojkom, reditelj kaže: „Jovana Milovanović je bila sjajna za saradnju, ništa joj nije bilo teško i uvek se trudila da što preciznije ispoštuje indikacije, iako je sve kako treba shvatila iz prve nakon što je pročitala scenario. Sa Goranom Šušljikom nismo imali probe, ali je došao na set sa već pripremljenim tekstom i karakterom čime je pokazao da je veliki profesionalac. Što se Slobode Mićalović tiče, veliko nam je zadovoljstvo i čast što je bila deo ovog projekta. Ona je takođe došla spremna na snimanje i precizno realizovala svaku indikaciju. Uz to, doprinela nekim svojim sugestijama da nam pojedini kadrovi ispadnu još bolje. Hvala joj na tome.“

Film „Poslednji putnik“ sniman je po mnogim napuštenim lokacijama u Beogradu i Pančevu. Premijera je već zakazana i biće održana 1. juna 2019. godine na Fakultetu dramskih umetnosti, a u okviru sada već tradicionalne manifestacije Producentski dan.

BONUS VIDEO: MARIJA VUKIĆ & SRĐAN GOJKOVIĆ GILE: Kako je nastao prvi dokumentarni film o ELEKTRIČNOM ORGAZMU (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Đorđe Bajić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.