Film GRANICE, KIŠE trijumfovao u Parizu
Kadar iz filma, Foto: Promo

uspeh

Film GRANICE, KIŠE trijumfovao u Parizu

Debitantsko ostvarenje Sudara i Mijovića je na pariskom festivalu, održanom od 14. do 31. marta, imalo svoju francusku premijeru u kultnom bioskopu "L'Entrepot"

Objavljeno: 15:23h

Film "Granice kiše" Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića proglašen je najboljim filmom na međunarodnom filmskom festivalu u Parizu "Evropa oko Evrope" i tako osvojio glavnu nagradu festivala "Prix Sauvage".

Film je osvojio i još jednu nagradu koju na festivalu dodeljuje žiri mladih.

Reditelj i scenarista Vlastimir Sudar, kome su u Parizu uručene nagrade, zahvalio je svim članovima ekipe koji su posle višegodišnjeg rada na filmu i svih problema koji su mučili ovu produkciju ostali istrajni i odani projektu do samog kraja - te je njima i posvetio ove dve nagrade.

Debitantsko ostvarenje Sudara i Mijovića je na pariskom festivalu, održanom od 14. do 31. marta, imalo svoju francusku premijeru u kultnom bioskopu "L'Entrepot" koji je osnovao Frederik Miteran, nećak nekadašnjeg predsednika Fransoa Miterana, a kasnije ministar kulture Francuske.

Na festivalu je prikazano preko 100 filmova, a u glavni takmičarski program uvršteno je samo osam.

U izjavi stručnog žirija rečeno je da je "pobedio film koji afirmativno gleda na život, a što je danas više nego potrebno. To je film u kome ljubav stoji uspravno, kao dokaz i potvrda samoj sebi." Da je film očarao parisku publiku i kritiku potvrđuje i veoma naklonjena izjava žirija mladih filmskih profesionalaca, sastavljenoj od šest članova, koja je dodelila filmu i svoje Specijalno priznanje.

Mladi žiri je objasnio kako je bio: "zaveden ovim filmom koji izaziva ustaljene zapadne slike o Balkanu, i nasuprot njima poziva na razmišljanje, ljubav i pomirenje.

Posle nagrada u Italiji i Francuskoj u martu, film nastavlja uspešan niz međunarodnih nastupa koji je započeo svetskom premijerom u Montrealu. Nakon toga prikazan je na vodećim filmskim festivalima u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Rusiji, Švedskoj i zemljama regiona.

Film su finansirali Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture Crne Gore, Geteborški filmski festival, Radio televizija Crne Gore, a učestvovao je i Filmski centar Srbije.

BONUS VIDEO: MILOŠ TOMIĆ: O muzičkim traumama i najglupljim filmovima (VIDEO)

(Espreso.co.rs/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.