MILAN VLAJČIĆ: Mi negujemo kult male kulture i velike megalomanije
Milan Vlajčić, Foto: Beta / Dragan Gojić

oštre reči

MILAN VLAJČIĆ: Mi negujemo kult male kulture i velike megalomanije

"Danas neki pisci i pesnici objave knjigu u 10 primeraka, podele to svojim prijateljima i vode to kao svoju bibliografiju. To je javna tajna, a od toga kultura u našoj zemlji nema nikakvu korist"

Objavljeno:

Filmski i književni kritičar Milan Vlajčić izjavio je u Nišu da kultura u Srbiji predstavlja incident u "horizontu beznađa i koruptivne vlasti koja je najgora u ovom delu Evrope".

"Ona kao da je nepotrebna. Kao da je ono što se dešava u kulturi samorodno, pa šta ispadne. Medjutim, kultura je ključni temelj svakog ozbiljnog društva. Mi smo bili ozbiljno društvo i sada je pitanje kako da povratimo te temelje i kako da se iščupamo iz rušenja svih kulturnih standarda", rekao je Vlajčić na tribini "Kultura kao opšte dobro" koja je održana u "Deli" prostoru u Nišu u utorak uveče.

Vlajčić je rekao da se u Srbiji za vrhunske vrednosti proglašavaju knjige koje nemaju nikavu svrhu.

"Danas neki pisci i pesnici objave knjigu u 10 primeraka, podele to svojim prijateljima i vode to kao svoju bibliografiju. To je javna tajna, a od toga kultura u našoj zemlji nema nikakvu korist", izjavio je Vlajčić.

On je kazao da u ustanovama sada 90 odsto otkupljenih knjiga pripada striptizetama i voditeljkama, a da neke neverovatne knjige uopšte nisu primećene.

"Mi smo doživeli da veoma značajne knjige izlaze u 100 do 300 primeraka. To je katastrofa za jednu kulturu koja je nekada takve knjige objavljivala u tiražu od 3.000 do 10.000 primeraka", izjavio je Vlajčić.

Prema njegovim rečima u našim dnevnim listovima ima sve manje i manje kulture i to ne slučajno.

"Dnevni listovi se više ne bore nivoom pisanja i pravovovaljanosti informacija. Oni se sve više bave tabloidnim izmišljanjem nekih gluposti, udvaranjem vladaru, podilaženjem najnižem ukusu. To je mrtva trka i zato su tiraži strašno pali. To nije deseti deo onoga što smo nekada imali", istakao je Vlajčić.

Prema Vlajčićevim rečima, sve to je forsirano jer treba stvoriti kritičnu masu "budala, idiota i ovaca" koje će "ove" glasati i neće razmišljati ni o čemu.

"Moramo zaustaviti propadanje i graditi kulturne standarde ispočetka. Nema nam druge. Kad se nešto sruši, mora ponovo da se gradi - cigla po cigla", rekao je on.

Vlajčić se osvrnuo i na stanje u srpskoj kinematografiji i kazao da mi sada imamo 30-tak filmskih autora koji se najavljuju kao proslavljeni reditelji, a poslednjih 30 godina naš film je u Evropi pri dnu.

"Nigde nas nema na velikim festivalima, ali mi negujemo kult male kulture i velike megalomanije. Velikani šetaju našom scenom, samo što ih niko ne primećuje, ni kod nas ni u svetu", rekao je Vlajčić.

Prema njegovim rečima, književna kritika u Srbiji više ne postoji, a tamo gde kritika ne postoji, ne postoji ni javna kritička svest ni književno mnjenje.

BONUS VIDEO: Espreso Live Session #3: Vukašin Đelić

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.