SRPSKA PREMIJERA FILMA “ZAJEDNICA” ALESIJA BOCERA NA 66. MARTOVSKOM FESTIVALU!
Zajednica, Foto: Promo

martovski festival

SRPSKA PREMIJERA FILMA “ZAJEDNICA” ALESIJA BOCERA NA 66. MARTOVSKOM FESTIVALU!

Projekcija je zakazana za četvrtak, 28. mart od 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda

Objavljeno:

Nakon izuzetnog prijema kod domaće publike koji je film Alesija Bocera (Alessio Bozzer) „Trst, Jugoslavija“ imao u završnici Martovskog festivala 2017. godine, novo ostvarenje ovog italijanskog reditelja pod nazivom „Zajednica“ (The Community / Italija; 2108, 62’) imaće srpsku premijeru na ovogodišnjem, 66. izdanju Martovskog festivala.

Projekcija je zakazana za četvrtak, 28. mart od 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Naslanjajući se na tematiku prethodnog dokumentarca (koji je na zabavan način rekonstruisao nostalgičan period 70ih i 80ih godina prošlog veka, kada su Jugosloveni masovno odlazili u Trst u šoping i šverc), u svom novom delu Bocer, bavi se najstarijom i najbrojnijom zajednicom u Trstu – srpskom pravoslavnom zajednicom. Kroz scene iz svakodnevnog života, upoznajemo se sa njihovim običajima i kulturom, nastalim u spoju dva sveta.

Zajednica
Zajednica foto: Promo

Projekcija će biti održana uz prisustvo autora, Alesija Bocera, čije gostovanje na 66. Martovskom festivalu je pomogao Italijanski institut za kulturu. Nakon projekcije reditelj će odgovarati na pitanja publike.

Srpski prevod naslova filma: Zajednica – Život običnih Srba u Trstu Originalni naslov filma: The Community – Ordinary Serbian Life in Trieste Godina proizvodnje: 2019. Zemlja proizvodnje: Italija Trajanje: 62 minuta Režija: Alessio Bozzer

Sinopsis: Pravoslavna srpska zajednica je najstarija i najbrojnija u Trstu, ujedno najbolje organizovana i najbolje koegzistira sa ostalim sugrađanima. Slike prate svakodnevni život srpskih emigranata ili decu Srba rođena u Trstu, mešane brakove, mlade i stare. Kamera ih prikazuje dok se bave sportom, na poslu, u krugu porodice. Prikazuje se kako se prepliću srpska tradicija i običaji sa novom, italijanskom kulturom i lokalnom, tršćanskom.

Festival: Filmski festival u Trstu

Trejler: https://vimeo.com/321509508

Zajednica
Zajednica foto: Promo

O reditelju: Bocer je rođen u Trstu. Reditelj je dokumentarnih filmova Zašto film o Mikelu de Luči?, 100 godina kasnije, Rat u planinama, Trst, Jugoslavija...

Reditelj o filmu: Tršćani su oduvek bili pomalo Balkanci. Uprkos rasizmu koji se povremeno javlja, tipični stanovnik Trsta je osoba pograničnog područja, proizvod mešanja više naroda i jezika. Na trpezi ne postoje tipična italijanska jela. Riblji specijaliteti su mešavina venecijanske i dalmatinske kuhinje, dok jela koja sadrže meso potiču direktno iz Austro-Ugarske i sa Balkana. Gulaš je tipično tršćansko jelo, ali isto tako se jede u celoj Mađarskoj. Ćevapi se jedu – sa varijacijama u vrsti mesa – u Bosni, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Trstu.

Zajednica
Zajednica foto: Promo

Martovski festival – 66. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 27. do 31. marta 2019. u Domu omladine Beograda, koji je i organizator događaja.

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu i ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori sa gostima festivala, master-klasovi i drugi prateći programi.

Cena ulaznica biće ista kao i prošle godine, 200 dinara, dok će studenti filmskih akademija uz indeks moći da posećuju besplatno projekcije.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival podržali: Italijanski institut za kulturu, Living Pictures, Alma Quattro, Miamiam restoran, Mezestoran Dvorište, Kafeterija, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

Više informacija o programu www.martovski.rs

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.