Sutra počinje 69. Međunarodni festival u Berlinu
Nagrada Zlatni i Srebrni medved, Foto: Reuters / Fabrizio Bensch

velika filmska smotra

Sutra počinje 69. Međunarodni festival u Berlinu

Među 17 filmova u zvaničnoj konkurenciji sedam su režirale žene

Objavljeno:

U Berlinu sutra počinje 69. Međunarodni filmski festival - Berlinale tokom kojeg će se do 17. februara za glavnu nagradu, Zlatnog medveda, takmičiti 17 filmova.

Festival će otvoriti ostvarenje "The Kindness of Strangers" (Ljubaznost stranaca) danske rediteljke Lone Šerfig, koji se zvanično takmiči i za Zlatnog medveda, saopšteno je na sajtu organizatora te filmske smotre.

Među 17 filmova u zvaničnoj konkurenciji sedam su režirale žene, među kojima "Mr Jones" (Gospodin Džouns) Poljakinje Agnjeske Holand, "Elisa & Marcela" (Eliza i Marsela) španske rediteljke Izabel Koišet, kao i "Gospod postoji, imeto i' e Petrunija" (Gospod postoji, ime mu je Petrunija), makedonske rediteljke Teone Strugar Mitevske.

Žilijet Binoš kao predsednica žirija
Žilijet Binoš kao predsednica žirija foto: Profimedia

Van takmičarskog dela za Zlatnog i Srebrnog medveda biće prikazan dokumenatrni film "Varda par Agnes" (Varda prema Anjes) čuvene reditejke Anjes Varde.

Žirijem će predsedavati francuska glumica Žilijet Binoš, a u žiriju će izmedju ostalih biti čileanski reditelj Sebastijan Lelio i engleska glumica Trudi Stajler.

Medju poznatim zvezdama očekivanim na berlinskom crvenom tepihu su Francuskinja Ketrin Denev za film "L'adieu a la nuit" (Zbogom noći) Andrea Tešinea, Dajana Kruger za film "The Operative" (Operativac) Juvala Adlera, i Britanac Kristijan Bejl za ostvarenje "Vice" (Porok) Adama Mekeja. Ti filmovi su takođe medju 17 ostvarenja u trci za glavnu nagradu.

Šarlot Rempling će dobiti nagradu za životno delo
Šarlot Rempling će dobiti nagradu za životno delo foto: Profimedia

Počasnog Zlatnog medveda za životno delo će ove godine dobiti britanska glumica Šarlot Rempling, i njoj u čast će biti prikazano kultno ostvarenje iz 1974. "Noćni portir" italijanske rediteljke Liliane Kavani.

Ovogodišnji festival će biti poslednji za njegovog nemačkog direktora Ditera Koslika koji posle 18 godina na čelu festivala iduće godine ostavlja rukovođenje dvojcu - bivšem umetničkom direktoru Filmskog festivala u Lokarnu Karlu Katrijanu i Holandjanki Marijeti Risenbek, bivšoj direktorki "Džerman filmsa" (German Films) tela za promociju nemačkog filma u inostranstvu.

Prošle godine je Zlatni medved dodeljen rumunskoj rediteljki Adini Pintili za film "Touch me Not" (Ne dodiruj me).

Pored Zlatnog medveda na festivalu se dodeljuju između ostalih i Gran pri žirija, Srebrni medvedi za najboljeg režisera, najboljeg glumca, najbolju glumicu, najbolji scenario i najbolju filmsku muziku, kao i nagrada Tedi za filmove s temama LGBT zajednice.

Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru. Smatra se najposećenijim filmskim festivalom na svetu, s 274.000 prodatih ulaznica godišnje.

Na festivalu bude prikazano oko 400 filmova.

BONUS VIDEO: NAŠ POSAO JE DA DECU UČIMO DA VOLE BALET: Kineski baletski pedagog Geng Weijie o igri, Srbiji, Aji Jung...

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.