Nagrađivani film MERLINKA na istoimenom filmskom festivalu
Scena iz filma Merlinka, Foto: Merlinka festival promo

NAJAVA

Nagrađivani film MERLINKA na istoimenom filmskom festivalu

Nedelja, 9. decembar u 19 sati, Velika sala Doma omladine Beograda

Objavljeno: 15:16h

Poslednje večeri festivala Merlinka, u nedelju 9. decembra od 19 sati, u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće prikazan nagrađivani dugometražni film “Merlinka”. Reč je o argentinskom filmu zasnovanom na istinitoj priči, koji je na Berlinalu nominovan za najbolji queer film i najbolji prvi film reditelja Martina Rodrigeza Redondoa, dok je na festivalima u Milanu i Tel Avivu nagrađen kao najbolji film.

Markos, sedamnaestogodišnji farmer, otkriva svoju seksualnost u neprijateljskom okruženju. Lokalni tinejdžeri mu daju nadimak Merlinka i on postaje meta ljudske žudnje i diskriminacije. Markos se oseća da je sve više i više sateran u ćošak.

Prema rečima reditelja, Martina Rodrigeza Redondoa, filmom je želeo da istraži svet izolacije u kom se našao glavni lik, Markos zvani Merlinka, i to samo zbog toga što se na prvi pogled činio drugačijim od ostalih dečaka u toj maloj zajednici:

- “Saznao sam o ovome iz novina i prateći vesti. U 2009. godini priča se pojavila na svim stranicama i u emisijama crne hronike nacionalnih argentinskih medija. Od tog trenutka sam se zainteresovao, i uspeo sam da intervjuišem Markosovog advokata, a kasnije i samog Markosa. Kažem Markosa, a ne Merlinku, jer se to događalo 2010. godine, i u tom trenutku on se još uvek nije odlučio da započne tranziciju. Bio sam svedok njene tranzicije. U tom smislu, bilo mi je veoma interesantno kada mi je Markos rekao da je njegov muški identitet umro posle događaja opisanih u filmu, i da se rodila Merlinka”.

Deseti, jubilarni, Međunarodni festival queer filma „Merlinka“ održaće se od 6. do 9. decembra u Domu omladine Beograda. U toku četiri festivalska dana na programu će biti više od 100 filmova iz 35 država, među kojima i ostvarenja iz evropskih zemalja, Paragvaja, Brazila, Rusije, Indije, Kine i Australije. Mnogi od filmova nagrađivani su na najprestižnijim svetskim festivalima poput Berlinala, Festivala u Kanu, Sundance festivala i drugih. U fokusu ovogodišnjeg festivalskog programa je Nemačka, i nemačka kinematografija.

Više o programu Merlinka festivala: https://merlinka.com/.

BONUS VIDEO: HATE POETRY: Brankica Stanković i Idro Seferi

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.