Teret, Zlogonje, i drugi srpski filmovi na festivalu u Kotbusu
Scena iz filma Banditi, Foto: FCS promo

srpski film u inostranstvu

Teret, Zlogonje, i drugi srpski filmovi na festivalu u Kotbusu

U glavnom programu celovečernjeg igranog filma naći će se i srpski film Teret reditelja Ognjena Glavonića

Objavljeno: 12:45h

Ovogodišnje, 28. izdanje Filmskog festivala u Kotbusu, u Nemačkoj, festivala istrajno usredsređenog na domete istočnoevropskih kinematografija, koji se održava od 6. do 11. novembra, obilovaće srpskim filmovima i srpskim manjinskim koprodukcijama koje je podržao Filmski centar Srbije.

U glavnom programu celovečernjeg igranog filma naći će se i srpski film Teret reditelja Ognjena Glavonića, već višestruko nagrađivan – na festivalima u Rusiji, Kini, Poljskoj, Bosni i Hercezovini.

Zlogonje Raška Miljkovića biće deo ponude festivalskog odeljka sa filmovima namenjenim ponajpre deci i mladima.

U takmičarsku programsku celinu Spectrum ovog izdanja festivala u Kotbusu uvršteni su i srpski dugometražni filmovi Banditi u potrazi za mamom Koste Ristića, Ederlezi Rising Lazara Bodrože, Horizonti Svetislava Dragomirovića, kao i crnogorsko-bosansko-hercegovačko-srpsko ostvarenje Granice kiše rediteljskog dvojca Nikola Mijović-Vlastimir Sudar. Svi pomenuti filmovi su nastali i uz finansijsku i institucionalnu podršku Filmskog centra Srbije. U programu Spectrum filmofili, posetioci i gosti ovog festivala moći će da pogledaju još jedan srpski dugometražni film- u pitanju je ostvarenje Bledi ljudi reditelja Vladimira Todorovića.

Svetislav Dragomirović, scenarista i reditelj pominjanog filma Horizonti, tim povodom je izjavio:

- „Festival istočnoevropskog filma u Kotbusu je, kao sto već svi znamo, jedna od najznačajnih filmski smotri u Evropi uopšte, čiji sam poziv sa nestrpljenjem iščekivao. Svrstavanje filma u takmičarski program ovog festivala je samo po sebi uspeh, a i veliko je priznanje što će se naš film naći rame uz rame sa najboljim filmovima iz ovog dela Evrope. Sekcija Spectrum je, između ostalog, okrenuta nezavisnim i arthaus filmovima, te predstavlja pravo mesto za upoznavanje Horizonta sa nemačkom publikom, od koje, kao i uvek, očekujem pozitivne reakcije“.

BONUS VIDEO: Espreso na probi grupe Fish in Oil - Kapu dole

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.