Podrške iz inostranstva za srpske filmove Prvi maj i Mrak
Mladen Đorđević, Foto: Promo FCS

IZ GRČKE I DANSKE

Podrške iz inostranstva za srpske filmove Prvi maj i Mrak

Finansije za domaću produkciju

Objavljeno:

Projekat novog filma scenariste i reditelja Mladena Đorđevića pod nazivom „Prvi maj“ podržan je na upravo završenom konkursu za sufinansiranje manjinskih koprodukcija u Grčkoj. Takođe, Danski institut za film odlučio je da podrži projekat filma „Mrak“ scenariste i reditelja Dušana Milića.

„Prvi maj“ Mladena Đorđevića priča je o grupi bivših radnika lokalne fabrike, koji, nakon njenog zatvaranja u sumnjivoj privatizaciji, utehu i snagu traže u natprirodnom. Projekat je prethodno podržan na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje dugometražnih igranih filmova, a producenti su Milan Stojanović i Mladen Đorđević ispred kompanija Corona Film i SENSE Production.

Dušan Milić
Dušan Milić foto: Promo FCS

Grčki koproducent je Maria Drandaki iz kompanije Homemade Films, inače producent grčko-francusko-srpskog filma „Zaposlena“, nedavno prikazanog na festivalu u Torontu, takođe realizovanog uz podršku Filmskog centra Srbije. Snimanje filma „Prvi maj“ planirano je za 2019. godinu.

Film „Mrak“ scenariste i reditelja Dušana Milića nastaje i uz podršku Filmskog centra Srbije. U julu ove godine Grčki filmski centar odobrio je „Mraku“ podršku u iznosu od 40.000 evra u kategoriji manjinskih koprodukcija. Pre toga, na konkursu Bugarskog nacionalnog filmskog centra Milićev Mrak je uvršten u pet projekata u kategoriji sufinansiranja manjinskih koprodukcija u domenu dugometražnog igranog filma, i tom prilikom ovaj projekat ocenjen je kao najbolji (sa prosečnom ocenom komisije od 70,86).

Bugarski koproducent Mraka je kuća RFF INTERNATIONAL, odnosno, Stefan Kitanov, a ovaj naš budući film osvojio je novčanu podršku Bugarskog nacionalnog filmskog centra u iznosu od oko 130 hiljada evra. Nakon toga, projekat novog filma scenariaste i reditelja Dušana Milića izborio je i finansijsku podršku italijanskog regionalnog fonda „Fondo Audiovisio FVG“. „Mraku“ je odlukom tog fonda odobrena podrška od 56.000 evra.

Dušan Milić je scenarista i reditelj filmova Jagoda u supermarketu, Guča i Travelator, a kreator je i reditelj televizijskih serija Folk i Sumnjiva lica.

BONUS VIDEO: Espreso intervju - Grupa Turisti

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.