HOROR U BEOGRADU: Zombi šetnja najavljuje Festival srpskog filma fantastike (FOTO)
Specijalna šminka na delu, Foto: Danijela Zmajević

STRAŠNI VIKEND

HOROR U BEOGRADU: Zombi šetnja najavljuje Festival srpskog filma fantastike (FOTO)

Dvanaesto izdanje Festivala srpskog filma fantastike ove godine biće održano od 25. do 28. oktobra u Studentskom kulturnom centru, a prethodiće mu peta Zombi šetnja zakazana za subotu, 13. oktobar

Objavljeno:

Pripreme i šminkanje za Zombie Walk održaće se od 12.00 do 16.00 u Kombank dvorani na Trgu Nikole Pašića (bivši Dom sindikata) posle čega će uslediti šetnja centralnim gradskim ulicama.

Više stotina ljudi u zombije će maskirati profesionalni tim pod vođstvom majstora za specijalne efekte koji su svoje umeće dokazali u najboljim filmskim ostvarenjima domaće, regionalne, kao i holivudske produkcije – Miroslava Lakobrije, Svetane Gutić i Meline Drouvi. Priliku da predstave svoj rad imaće i učesnici nedavno održane radionice u Akademiji Purity posvećenoj savladavanju naprednih tehnika šminke kao što su maska, karakterna šminka, ogrebotine, rane.

Priliku da predstave svoj rad imaće i učesnici nedavno održane radionice u Akademiji Purity
Priliku da predstave svoj rad imaće i učesnici nedavno održane radionice u Akademiji Purity foto: Danijela Zmajević

Zombi šetnja je događaj zabavnog i humanitarnog karaktera sa ciljem da promoviše filmsku umetnost sa posebnim akcentom na scensku masku i profesionalnu filmsku šminku.

Kao i prethodnih godina Festival srpskog filma fantastike posebnu pažnju posvetiće mladim domaćim autorima i njihovim ostvarenjima na planu žanra. U selekciji je devet filmova koji će se takmičiti za nagradu Koskar u nekoliko kategorija (najbolji film, najbolji efekti, najbolji scenario, specijalna dostignuća), a koje će žirirati Kristijan Milić, reditelj iz Hrvatske, Bojan Vuk Kosovčević, reditelj iz Beograda i Saša Radojević, dramaturg, kritičar i reditelj iz Beograda.

Neobičan prizor na gradskim ulicama
Neobičan prizor na gradskim ulicama foto: Danijela Zmajević

U okviru domaće selekcije biće prikazani kratkometražni filmovi „Žetva“ Aljoše Dakića, animirano ostvarenje „Neputovanja“ Nikole Majdaka mlađeg i Ane Nedeljković, „Zemlja 2.0“ Igora Stanojevića, „Poslednji zapis Leonida Šejke“ Zlatka Stojilovića,„Strašno mesto“ Milančeta Markovića, „Moj prijatelj Leon“ Ane Radulović, „Kamen“ Janka Đurića, „Kroz oko aparata“ Žikice Jovanovića i „Ne vidiš da vidiš“ Alekse Mirosavljevića.

U selekciji su i filmovi iz regiona „Poslednji izazov“ Božidara Trkulje, „Poslednji bunar“ Filipa Filkovića, „Poslednji otpor“ Hrvoja Habljaka, „Kutija“ Dušana Kastelica, „Griža savesti“ Strahinje Mlađenovića. Od stranih filmova za nagradu Koskar takmičiće se ostvarenja iz Španije, Francuske, Rusije, Amerike, Italije, Meksika i Urugvaja. Poseban program posvećen je Južnoj Koreji i njenog fantastičnoj kinematografiji i na FSFF-u će biti prikazana ostvarenja sa jednog od najčuvenijih festivala fantastike u ovoj zemlji koji se održava u Pusanu.

Festival srpskog filma fantastike će posebno skrenuti pažnju na dva nova ostvarenja. Reč je o dečjoj fantastici „Zlogonje“, filmu koji će otvoriti ovogodišnji festival, a čiji je reditelj Raško Miljković na prošlogodišnjeg festivalu odneo Koskara za najbolji scenario za kratkometražni film „Kris“ i ostvarenju „Incoming“ (Srbija, SAD) koje će na FSFF-u imati srpsku bioskopsku premijeru.

FSFF i Zombi šetnju realizuje udruženje „Mladi kadrovi“ pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, opštine Vračar i niza prijatelja i sponzora festivala.

BONUS VIDEO: Belgrade SAXperience intervju sa direktorom festivala

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.