U Češkoj rekordnih 260 novih slučajeva kovida-19, najviše od 8. aprila
Foto: Espreso

koronavirus

U Češkoj rekordnih 260 novih slučajeva kovida-19, najviše od 8. aprila

Do sada je bolesti podleglo više od 497 hiljada ljudi, otprilike jednako godišnjem broju smrti uzrokovanih gripom.

Objavljeno: 18:30h

Broj zaraženih koronavirusom u svetu u nedelju je premašio deset miliona, od čega je u SAD-u četvrtina obolelih (oko 2.5 miliona ljudi) od bolesti kovid-19 koja je u proteklih sedam meseci odnela gotovo pola miliona života širom sveta, piše britanska novinska agencija Rojters.

Nakon SAD, po broju zaraženih sledi Brazil s više od 1,3 miliona, Rusija s više od 600 hiljada i Indija s više od 500 hiljada obolelih, pokazuju podaci američkog univerziteta Johns Hopkins. Britanija ima više od 300 hiljada obolelih, Peru 275 hiljada i Čile gotovo 270 hiljada obolelih. Njih slede Španija s gotovo 250 hiljada zaraženih i Italija s više od 240 hiljada obolelih. Taj broj predstavlja otprilike dvostruko veći broj od broja obolelih koji se svake godine zabeleži u epidemiji gripa, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Prema Rojtersovoj računici utemeljenoj na službenim izveštajima vlada, od ukupnog broja zaraženih, po 25 posto otpada na Severnu Ameriku, Latinsku Ameriku i Evropu, dok Azija i Bliski istok imaju oko 11, odnosno, 9 posto svetske zaražene populacije. Do sada je bolesti podleglo više od 497 hiljada ljudi, otprilike jednako godišnjem broju smrti uzrokovanih gripom. Pandemija je sada ušla u novu fazu, s preko 10 hiljada dnevno zabeleženih novih slučajeva u Indiji i Brazilu.

10:40 U Češkoj je u subotu zabeleženo 260 novih slučajeva kovida-19, najviše od 8. aprila i gotovo stotinu više nego dan ranije, a zdravstvene vlasti nastavljaju ciljana testiranja u lokalnim žarištima s povećanim brojem novozaraženih i novoobolelih. Po podacima ministarstva zdravstva objavljenim u nedelju, veći porast novih slučajeva zabeležen je u rudarskoj regiji Karvini, trenutno najugroženijoj regiji u Češkoj.

07:23 Gotovo 300 gostiju i zaposlenih jednog noćnog kluba u Cirihu stavljeno je u desetodnevni karantin, nakon što je jedan posetilac testiran pozitivno na koronavirus pa je dokazano da je prilikom izlaska zarazio druge ljude. Kako se ističe u saopštenju, oboleli muškarac je klub Flamingo posetio 21. juna, a 25. juna je testiran pozitivno na COVID-19. Virus je u međuvremenu utvrđen i kod petoro ljudi koji su bili s njim u izlasku. Švajcarskim noćnim klubovima ovog meseca dopušteno je ponovno otvaranje, ali uz obavezno uzimanje podataka svih gostiju. Zdravstvene vlasti saopštile su da će morati da razmotre ponovno zatvaranje klubova u slučaju novih incidenata sa širenjem bolesti.

Bonus video:

espreso.co.rs/vecernji.hr


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.