BIVŠI RADIKALI, DSS, DVERI, SVE SAMI TVRDI NACIONALISTI...: Ko su udarne pesnice na listi Aleksandra Šapića?
Aleksandar Šapić, Foto: Nebojša Mandić

ŠARENA EKIPA

BIVŠI RADIKALI, DSS, DVERI, SVE SAMI TVRDI NACIONALISTI...: Ko su udarne pesnice na listi Aleksandra Šapića?

Izborna groznica predstavlja najprepoznatljivije kandidate SPAS-a za narodne poslanike, koji na izbornoj listi čiji je nosilac predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić zauzimaju pozicije od drugog do desetog mesta

Objavljeno:

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je u četvrtak izbornu listu Srpskog patriotskog saveza „Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju“. SPAS će na izbornim listićima biti pod brojem pet.

Izborna groznica predstavlja najprepoznatljivije kandidate SPAS-a za narodne poslanike, koji na izbornoj listi čiji je nosilac predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić zauzimaju pozicije od drugog do desetog mesta.

2. Marina Raguš

Odmah iza lidera SPAS-a, na listi se našla Marina Raguš, bivša sekretarka Gradskog odbora Srpske radikalne stranke i narodna poslanica u periodu od 2007. do 2012. godine.

„Te 1996. godine otišla je na sednicu opštinskog odbora SRS na Voždovcu, ubrzo potom počela da lepi plakate po kraju… Malo je prošlo, a Marina je već bila sekretar Gradskog odbora stranke, a potom i savetnik za međunarodne odnose tadašnjoj predsednici SO Zemun Gordani Pop Lazić.

Posle dve godine provedene u saveznoj vladi, kaže, bila je lustrirana, pa je to vreme, uz redovno javljanje tržištu rada, provela radeći na međunarodnim projektima… U međuvremenu je stekla status menadžera međunarodnih projekata, vodila pres-centar ‘Habitat’, radila u timu za odbranu dr Vojislava Šešelja…“ Ovako je o političkim počecima Marine Raguš pisao ugašeni dnevnik Glas javnosti.

Raguš je rođena je 1969. godine u Beogradu. Diplomirani je politikolog.

3. Radomir Ratko Dmitrović

foto: Nebojša Mandić

Treći na listi SPAS-a je novinar Radomir Ratko Dmitrović. Prema podacima sa sajta Istinomer, bio je stalni dopisnik iz Zagreba dnevnog lista „Politika“ i nedeljnika NIN, a od oktobra 1991. do kraja 1993. godine radio je na Radio-televiziji Srbije kao komentator. Dmitrović tvrdi da nikada nije bio „Milošević novinar“.

– U periodu od 1994. do 2000. godine napisao sam desetine tekstova protiv Slobodana Miloševića. Među njima nekoliko vrlo brutalnih. Postoji arhiva, ako neko ne veruje. Ućutao sam o Miloševiću kada su ga dosovci u proleće 2001. Godine slančili i odvezli u beogradski Centralni zatvor – rekao je Dmitrović za Vesti u avgustu 2012. godine.

Početkom 1994. godine pokrenuo je nedeljnik Argument čiji je bio osnivač i i glavni urednik, koji je objavljivan do 1999. godine. Pet godina bio je glavni urednik frankfurtskih „Vesti“, a od maja 2013. do jula 2017. godine bio je generalni direktor Kompanije „Novosti“ i glavni urednik „Večernjih novosti“.

Objavio je knjigu „Krst na križu“, čiji je podnaslov „Prilozi za bolje razumevanje srpsko-hrvatskih odnosa“. Osnivač je televizije „Ras“, na kojoj vodi emisiju „A šta vi mislite“.

Prema pisanju Istinomera, kada je u maju 2016. godine, NUNS od Ministarstva kulture i informisanja zatražio da osudi to što je njihove članove proglasio „simpatizerima ustaške Hrvatske“, uz napomenu da je „u potpunosti u javni život vratio retoriku devedesetih“, Dmitrović je poručio sledeće:

– Vaš problem, nunsovci, s mojom malenkošću, trajaće dok je vas i mene. Ja sam svedok (dobrog pamćenja) vašeg beščašća devedesetih godina, vaših rabota protiv sopstvene države i naroda, nepočinstava kakva nisu zabeležena u drugim evropskim zemljama. Lagali ste onda lažete i danas – poručio je Dmitrović.

5. Vladan Glišić

foto: Printscreen, Prva tv

Nekadašnji predsednički kandidat pokreta Dveri Vladan Glišić, koji je na izborima 2012. godine osvojio 2,77 odsto glasova, nalazi se na petom mestu na izbornoj listi SPAS-a.

Na portalu Istinomera se podseća da je Glišić na lokalnim izborima 2014. godine bio nosilac liste Dveri za Beograd. U avgustu 2015. godine Prelazno veće Srpskog pokreta Dveri saopštilo je da je Glišić samovoljno napustio Dveri da on više ne govori u ime tog pokreta.

– U višemesečnim internim i javnim nastupima Vladan Glišić se izjasnio protiv potvrđenog Statuta Dveri, kao i protiv izabranog predsednika, koji je na Osnivačkom saboru izabran praktično jednoglasno, računajući i glas Vladana Glišića – pisalo je u saopštenju Dveri.

U novembru 2015. Glišić je osnovao novi politički pokret „Narodna mreža“. Tada je poručio da će pokret ostati veran programskim načelima koje su njeni pripadnici zastupali u Dverima. Član predsedništva SPAS-a postao je 2018. godine.

Vladan Glišić Rođen je 1970. u Prištini. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Aranđelovcu, a Pravni fakultet u Beogradu.

6. Radovan Tvrdišić

Još jedan bivši „dverjanin“, Radovan Tvrdišić, našao se na izbornoj listi SPAS-a, na mestu broj šest. Tvrdišić je napustio Dveri ubrzo po odlasku Vladana Glišića iz tog pokreta. On se tim povodom bivšim saborcima i javnosti obratio otvorenim pismom.

– Ono što smo 15 godina zagovarali kao osnovnu ideju Dveri iznevereno je i više nemam poverenja u ljude koji vode SPD. Kontinuitet slepe arogancije i elementarnog nepoštovanja prema nekadašnjim saborcima i prijateljima koji su zajednički stvarali Dveri, kao i uvođenje, mom duhu stranog, političkog makijavelizma u Dveri uništili su u meni i poslednje ostatke poverenja u ljude koji danas vode SPD.

Ne mogu više da verujem ljudima koji snagu dogovora zamene golom silom samo jer im se to može. Ne mogu više da verujem ljudima koji jedno pričaju, a drugo rade, pa te ujutru zovu bratom i prijateljem, a popodne bez tvog znanja izbacuju iz još neregistrovane stranke – istakao je Tvrdišić u septembru 2015. godine.

Tvdišić je rođen 1971. godine u Bijelom Polju. Po struci je pravnik.

8. Svetozar Andrić

Osmu poziciju na izbornoj listi Šapićevog „patriotskog saveza“ zauzeo je Svetozar Andrić, general Vojske Republike Srpske u penziji i nekadašnji član Predsedništva Srpske narodne partije.

Fond za humanitarno pravo podneo je drugog marta 2018. godine Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije krivičnu prijavu protiv Andrića, nekadašnjeg komandanta Birčanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a kasnije načelnika Štaba Drinskog korpusa VRS. Kako su naveli iz FHP, krivična prijava je podneta zbog više zločina počinjenih tokom sukoba u Bosni i Hercegovini.

Andrić je u julu 2016. godine, kao član Predsedništva SNP, izabran za zamenika predsednika opštine Novi Beograd.

10. Željko Tomić

*Željko Tomić, dugogodišnji poslanik Demokratske stranke Srbije, deseti je na izbornoj listi čiji je nosilac Aleksandar Šapić. Prema podacima sa sajta Otvoreni parlament, Tomić je u DSS-u od nastajanja stranke, a 1992. godine bio je osnivač novosadskog odbora.

Poslanik u Skupštini Srbije postao je 2001. godine i od tada je u „klupama“ proveo četiri mandata. Obavljao je funkciju zamenika predsednika Odbora za međunacionalne odnose i bio član Odbora za odnose sa Srbima izvan Srbije.

Rođen je 1965. godine u Novom Sadu. Završio je Gimnaziju u Sremskim Karlovcima. Radio je kao službenik, potom bio radnik u štampariji Dnevnik i novinar. Oženjen je i otac jednog deteta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Danas.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.