SENZACIONALNO, TESLIN PATENT IZ 1920. MOGAO BI DA NAPRAVI REVOLUCIJU U SVETU: Američki naučnici napravili PROTOTOP
Nikola Tesla, Foto: Profimedia

VELIKI NAUČNIK

SENZACIONALNO, TESLIN PATENT IZ 1920. MOGAO BI DA NAPRAVI REVOLUCIJU U SVETU: Američki naučnici napravili PROTOTOP

Iako je efekat manji nego što je Tesla tvrdio, ventil je još uvek potencijalno veoma koristan, kaže Ristof, pogotovo što nema pokretne delove, pa za njegovo održavanje nije potreban novac

Objavljeno:

Jednosmerni ventil bez pokretnih delova koji je Nikola Tesla izmislio pre više od 100 godina mogao bi da pronađe primenu u savremenoj industriji, ako bude adaptiran kako bi služio za pumpanje tečnosti oko motora, koristeći energiju koja bi u drugom slučaju bila protraćeno.

Tesla je patentirao svoju "ventilsku cev" 1920. godine, i to je u suštini cev sa specifičnim unutrašnjim dizajnom koji tera tečnost koja se kreće u jednom smeru da uđe u "prstenove", a zatim se vrati u samu sebe na nekoliko tačaka u sklopu cevi. Kada se tečnost ulije u soptveni tok, onda postaje turbulentna i usporava, što zaustavlja protok. Ali ako je protok vode u drugom smeru, ona ne ulazi u prstenove i teče slobodno.

Lif Ristof sa Univerziteta Njujork i njegove kolege su napravile 30 centimetara dugu verziju ove cevi, prateći Teslin originalni nacrt, i izmerili su protok u oba smera, na nekoliko različitih pritisaka.

Iako je Tesla u svom patentu tvrdio da može da učini da voda teče 200 puta sporije u jednom smeru nego u drugom, istraživači su ustanovili da njihova verzija postiže učinak od 2 puta sporijeg kretanja tečnosti u jednom smeru u odnosu na drugi.

- On je bio veoma maštovit. Malo je nejasno da li je on napravio cev i testirao je. Mislim da jeste, ali nema dokumentacije o tome - rekao je Ristof.

Iako je efekat manji nego što je Tesla tvrdio, ventil je još uvek potencijalno veoma koristan, kaže Ristof, pogotovo što nema pokretne delove, pa za njegovo održavanje nije potreban novac.

- Poznat je od ranije i neki aparati su ga koristili, ili barem je bio predložen za upotrebu. Ali niko nikad nije uradio temeljito hidrodinamičko istraživanje, kako bi otkrio na koji način i koliko dobro funkcioniše - kaže Ristof.

Tim je otkrio da nema razlike u otporu u smerovima, kad tečnost protiče malom brzinom. Ali ventil se aktivira pri količini od preko 1 centimetra u sekundi, i počinje znatan otpor protoku, u jednom smeru.

Ristof misli da je Tesla, koji je patentirao i AC/DC konvertor električne energije, zamislio ventilnu cev kako bi istu stvar učinio i sa tečnostima. Kod AC elektriciteta elektroni stalno menjaju svoj smer, ali kad se pretvore u DC, u stvari kruže u krugu. Tim na čijem čelu je Ristof je napravio prsten koji imitira Teslin električni transformator, i otkrio da on uspešno uzima vodu koja oscilira napred-nazad u klipu i pretvorio je u miran tok u jednom smeru - što je u suštini značilo da je ovaj uređaj pumpa.

Tim naučnika veruje da bi uređaj mogao da iskoristi vibracije u motorima i drugim mašinama kako bi pumpao gorivo, rashađivače, lubrikante i druge gasove i tečnosti.

- Zamislite da imate ovakve pumpe koji u suštini uzimaju vibracije iz motora, koje su svakako tu, i čine da tečnosti cirkulišu. I to sve bez pokretnih delova. Nema šta da se pokvari - kaže Ristof.

Bonus video:

02:02

ESPRESO ANKETA: Pitali smo starije Beograđane da li znaju ko su influenseri?

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.