SVET ĆE OSVOJITI JEDNO FINANSIJSKO SREDSTVO: U pitanju je VALUTA BUDUĆNOSTI!
Bitkoin, Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

vest

SVET ĆE OSVOJITI JEDNO FINANSIJSKO SREDSTVO: U pitanju je VALUTA BUDUĆNOSTI!

Procena je da je bitkoinom u Srbiji pre godinu dana trgovalo nekoliko hiljada ljudi, a pre nekoliko meseci oko 8.000, koliko je Srba trgovalo i akcijama na inostranim berzama

Objavljeno:

Dok najpopularnije kriptovalute drže cenu, postoje one modernije, koje će tek doobiti na značaju. Istovremeno raste i broj ljudi koji se uključuje u trgovinu i procene su da ih u Srbiji ima oko desetak hiljada.

Bitkoin vredi oko 59.000 dolara, a pre samo sedam meseci vredeo je 13.000 dolara! Ethereum ovih dana premašuje magičnu granicu od 4.000 dolara, a pre samo tri meseca je vredeo 1.500. I konačno, "mlada" kriptovaluta koju u poslednje vreme kupuje sve više investitora u svetu, pa i u Srbiji - dodžkoin sada vredi 0,68 dolara, a samo pre mesec dana je vredela 0,06 dolara - čak 11 puta manje!.

I to su podaci koji odgovaraju na pitanje koliko se na kriptovalutama moglo zaraditi, ali i izgubiti jer je, recimo, bitkoin nedavno vredeo i više od 63.000 dolara. Pitanje je bilo samo kada se ko i uključio u trgovinu.

Cena dodžkoina pala je juče čak za trećinu, nakon što je milijarder Ilon Mask, jedna od njegovih najvećih pristalica, virtuelnu valutu nazvao praznom pričom dok je vodio Saturdej najt lajv.

Tokom emitovanja Mask je gledaoce upoznao sa svojom majkom Maje, koja je rekla da je uzbuđena što je od svog sina dobila poklon za Dan majki, ali je dodala: Samo se nadam da to nije dodžkoin.

U drugom delu emisije Maska su pitali šta je dodžkoin, a on je odgovorio: To je budućnost valute. To je nezaustavljivo finansijsko sredstvo koje će zavladati svetom.

Trguju i penzioneri i lekari

Procena je da je bitkoinom u Srbiji pre godinu dana trgovalo nekoliko hiljada ljudi, a pre nekoliko meseci oko 8.000, koliko je Srba trgovalo i akcijama na inostranim berzama. Danas investiciona javnost barata brojkom od desetak hiljada.

Trgovina kriptovautama istovremeno je intenzivirama u celom regionu. Komšije iz Bosne i Hercegovine su počele masovno da se interesuju za kriptovalute, pa je u 2020. zabeležen rast od 130 odsto, u odnosu na 2019, a rast je nastavljen i ove godine.

Još više se bitkoinom trguje u Sloveniji i u Hrvatskoj, zemljama koje su među prvima u regionu uredile svoja tržišta kapitala. Slovenija je jedna od zemalja koje ne oporezuju pojedince na kapitalne dobitke od bitkoina i drugih kriptovaluta.

Iako je među investitorima najviše muškaraca između 18 i 40 godina starosti, ima i žena koje ulažu u digitalnu imovinu, a reč je o osobama najrazličitijih profesija, od lekara, pravnika, ekonomista i automehaničara, sve do penzionera.

Kako kupiti bitkoin?

U kupovinu bitkoina možete krenuti sa 30.000 dinara u novčaniku, jer je toliki minimalni iznos koji neke onlajn menjačnice postavljaju prilikom transakcije, mada navode da se iznos menja u zavisnosti od kretanja na berzi kriptovaluta..

Srbija praktično ne zaostaje mnogo za drugim zemljama, kada su u pitanju načini trgovine kriptovalutama. Kupovina i trgovima kriptovalutama je moguća i u našoj zemlji, i to na nekoliko načina.

Na prvom mestu su onlajn servisi gde se mogu kupiti i prodati kriptovalute, baš kao i automati, takozvani kriptomati koji postoje u nekoliko gradova (Beograd, Novi Sad, Niš, Subotica i Inđija) i gde se kriptovaluta kupuje i prodaje za keš.

Ipak najviše građana se odlučuje za kupovinu posredstvom kripto menjačnica koje vam na transakciju uzimaju proviziju od oko pet odsto. Oni vam praktično daju i sve neophodne informacije vezane za kupovinu kriptovalutama.

Bonus video:

04:27

LEON BERIŠA OVE GODINE NIJE SLAVIO ĐURĐEVDAN! Zatekli smo BEDU I OČAJ: Umesto da slavi, PREPLAKAO JE DAN!

(Espreso/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.