IZUM KOJI ĆE SPASITI PLANETU: Našli način da SUNČEVU ENERGIJU koriste u TEŠKIM INDUSTRIJAMA - evo i kako!
Heliogen koristi energiju Sunca, Foto: Youtube printscreen /Heliogen

vrhunska tehnologija

IZUM KOJI ĆE SPASITI PLANETU: Našli način da SUNČEVU ENERGIJU koriste u TEŠKIM INDUSTRIJAMA - evo i kako!

U osnovi, Heliogen je stvorio solarnu rernu - onu koja može da dostigne temperature koje su otprilike četvrtina onoga što biste našli na površini sunca

Objavljeno:

Tajni startup koji podržava Bil Gejts postigao je neverovatno dostignuće u solarnoj energiji koje ima za cilj spašavanje planete.

Heliogen, kompanija koja se bavi čistom energijom, rekla je da je otkrila način da pomoću veštačke inteligencije i polja ogledala dobije toliko sunčeve svetlosti da stvara ekstremnu toplotu iznad 1.000 stepeni Celzijusa.

U osnovi, Heliogen je stvorio solarnu rernu - onu koja može da dostigne temperature koje su otprilike četvrtina onoga što biste našli na površini sunca.

Ovo postignuće znači da se prvi put koncentrovana solarna energija može koristiti za stvaranje ekstremne toplote potrebne za pravljenje cementa, čelika, stakla i drugih industrijskih procesa. Drugim rečima, sunčeva svetlost može zameniti fosilna goriva u teškom polju ekonomije koji emituje ugljen dioksid.

- Mi uvodimo tehnologiju koja može da nadmaši cene fosilnih goriva i takođe ne napravi emisiju CO2 - izjavio je za CNN Business Bil Gros, osnivač i izvršni direktor kompanije Heliogen.

- I to je zaista sveti gral.

Heliogen, kojeg takođe podržava milijarder, vlasnik Los Angeles Timesa Patrik Son-Šiong, veruje da će patentirana tehnologija moći dramatično da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte iz industrije.

Na primer, cement čini 7% globalne emisije CO2, prema podacima Međunarodne agencije za energiju.

- Bil i njegov tim su zaista iskoristili sunce - rekao je Son- Šiong.

- Potencijal za čovečanstvo je ogroman. ... Potencijal za poslovanje je nedostižan.

Za razliku od tradicionalne solarne energije, koja koristi krovne ploče za hvatanje energije sunca, Heliogen poboljšava ono što je poznato kao koncentrisana solarna energija.

Ova tehnologija koristi ogledala da usmeri sunce u jednu tačku. Problem je u tome što u prošlosti koncentrisana solarna temperatura nije mogla da postigne dovoljnu visinu da bi se napravili, recimo, cement i čelik.

To znači da obnovljiva energija još nije poremetila industrijske procese poput proizvodnje cementa i čelika. I to je problem jer svet ima nezasitljiv apetit za tim materijalima.

Na primer, cement se koristi za izradu betona potrebnog za izgradnju domova, bolnica i škola. Ove industrije su odgovorne za više od petine globalnih emisija CO2.

Heliogen koristi sofisticiranu tehnologiju da bi obučio polje ogledala kako bi sunčeve zrake usmerili na jedno mesto.

- Ako uzmete hiljadu ogledala i postavite ih tačno na jednu tačku, možete postići ekstremno, ekstremno visoke temperature -rekao je Gros.

Heliogen je rekao da proizvodi toliko toplote da bi se njegova tehnologija na kraju mogla koristiti za stvaranje čistog vodonika . Taj vodonik bez ugljenika bi se zatim mogao pretvoriti u gorivo za kamione i avione.

Jedan od problema sa solarnom energijom je taj što sunce ne sija uvek, ali industrijske kompanije poput proizvođača cementa imaju stalnu potrebu za toplinom.

Heliogen je rekao da će to pitanje rešiti oslanjanjem na sisteme skladištenja koji mogu da sačuvaju solarnu energiju za kišne dane.

Najveći izazov Heliogena biće da ubede industrijske kompanije koje koriste fosilna goriva da izvrše ulaganje neophodno za prelazak na "zelenu" vrstu energije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.