POTVRĐENO JE: U Sunčev sistem je stigao drugi po redu posetilac iz MEĐUZVEZDANOG SVEMIRA
Borisov kometa, Foto: Gemini Observatory/NSF/AURA

astronomija

POTVRĐENO JE: U Sunčev sistem je stigao drugi po redu posetilac iz MEĐUZVEZDANOG SVEMIRA

Đenadi Borisov primetio je novu kometu dok je bio u opservatoriju MARGO na Krimu, i po njemu je nazvana

Objavljeno:

Neobični objekat otkriven kako na nebu prošlog meseca je kometa koja je nastala izvan našeg Sunčevog sistema, potvrdila su zapažanja, pa je tako ovo nebesko telo postalo tek drugi posmatrani međuzvezdni objekat koji je prešao u naš solarni sistem.

Međunarodni astronomski centar za male planete nazvao je telo 2I / Borisov. Ono ima prečnik između 10 i 16 kilometara, kažu Karen Mič i njene kolege sa Havajskog univerziteta.

Posmatranja NASA-ine laboratorije podržavaju tvrdnju da ova kometa ima najviše hiperboličku orbitu od hiljade poznatih kometa, što ukazuje da je nastala van našeg Sunčevog sistema.

Prvi put je primećena 30. avgusta, skoro dve godine nakon što je prvi međuzvezdani posetilac otkriven u našem Sunčevom sistemu, poznat kao "Oumuamua" pronađen u oktobru 2017. godine.

Đenadi Borisov primetio je novu kometu dok je bio u opservatoriju MARGO na Krimu, i po njemu je nazvana kometa.

I mi ćemo uskoro dobiti priliku da upoznamo kometu. Ona bi trebalo da uđe u unutrašnji deo našeg solarnog sistema 26. oktobra. Moćiće da se vidi upravo kroz teleskope sa Zemlje, jer se pojavljuje blizu Sunca. Kroz profesionalne teleskope videće se mesecima. Kometa ide prema našem Suncu i sada je udaljena oko 41 milion kilometara. Ona će se približiti Zemlji - na oko 30 miliona kim - 8. decembra.

Objekt je označen kao kometa jer izgleda nejasno. Komete izgledaju mutno jer su ledene i oslobađaju prašinu i čestice dok se zagrevaju pri približavanju Suncu.

Buduća zapažanja će osvetliti njenu veličinu, rotaciju i putanju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.