10 MISTERIOZNIH SIGNALA IZ SVEMIRA KOJI ZBUNJUJU NAUČNIKE: Zvuče PODMUKLO, a dolaze sa neverovatnih mesta
Umetnički prikaz neutronske zvezde, Foto: EPA/ESO/L. Calcada/M. Kornmesser

astronomija

10 MISTERIOZNIH SIGNALA IZ SVEMIRA KOJI ZBUNJUJU NAUČNIKE: Zvuče PODMUKLO, a dolaze sa neverovatnih mesta

Iznenada se pojave na nekom delu neba i traju tek nekoliko milisekundi

Objavljeno:

Jedna od najvećih misterija u istraživanju svemira su, uz crne rupe, verovatno i ponavljajući radio signali.

Radi se o brzim provalama radio talasa (FRB, fast radio bursts), odnosno o kratkim intervalima radio taslasa, koji su nepredvidivi i kratkotrajni, i dolaze iz dubokog svemira. Iznenada se pojave na nekom delu neba i traju tek nekoliko milisekundi.

Ponavljajući FRB-ji, dakle kada se ne radi samo o jednom intervalu, već o više njih uzastopce, vrlo su retki i posebno privlače pažnju naučnika, a sada je otkriveno osam novih, piše Science Alert.

Prvi ponavljajući FRB zabeležen je 2015. godine teleskopom u Portoriku (FRB 121102), a u januaru ove godine naučnici su izvestili o drugom takvom fenomenu, FRB 180814.

Sada je teleskop CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment) koji se nalazi u dolini Okanagan u Britanskoj Kolumbiji zabeležio novih osam, što znači da nam je danas poznato sveukupno 10 takvih ponavljajućih signala.

FRB-ovi su izuzetno misteriozni. Naime, traju samo nekoliko milisekundi, a za to vreme oslobađaju više energije od 500 miliona Sunaca. Većinom je otkriven samo njihov jedan interval, zbog čega su nepredvidljivi i teško je odrediti njihov izvor.

Ponavljajuće brze provale radiotalasa su stoga izuzetno važne za naučnike jer pomoću njih mogu lakše da otkriju iz kojeg okruženja FRB-ovi dolaze, pa mogu da analiziraju njihove sličnosti i razlike.

- Već smo putem FRB 121102 znali da provale znaju biti sporadične. Ponekad izvor satima nema ni jedne provale, a onda se u kratkom intervalu pojavi više njih. Istu smo stvar prietili i kod FRB 180916. J0158 + 65 - rekao je fizičar Zigi Pleunis sa univerzotiteta MekGil.

S druge strane, šest od osam novootkrivenih ponavljajućih FRB-ova ponovilo se samo jednom, a najduža pauza između dvaju signala iznosila je više od 20 sati.

Naučnici još uvek ne znaju šta tačno znače ovi poslednji rezultati, ali mogli bi ukazivati na to da su zapravo svi FRB-ovi ponavljajući, samo da su neki aktivniji od drugih. Što se tiče uočenih sličnosti, čini se da pojedinačni intervali iz ponavljajućih FRB-a traju nešto duže od provale jednokratnih FRB-ova, što je prilično zanimljivo.

Za naučnike je važna informacija i o polarizaciji signala, odnosno o tome koliko je on iskrivljen. Ako je jako iskrivljen, znači da dolazi iz ekstremno magnetskog okruženja, poput crne rupe ili neutronske zvezde. Takve odlike je imao prvootkriveni signal FRB 121102.

Astrofizičari su i ovoga puta uspeli da izmere polarizaciju jednog od novih signala, FRB 180916, ali je ona sada bila izrazito mala. To nam govori da ne dolaze svi ponavljajući FRB-ovi iz istih okruženja.

Podsetimo se, mada naučnici još uvek ne mogu sa sigurnošću znati odakle ti signali dolaze, izdvojili su pet mogućih izvora tajanstvenih FRB-ova te za svaki izvor objasnili kolika je verovatnoća da će moći proizvesti ponavljajuće brze provale radiotalasa.

Tako smatraju da bi ih mogla proizvesti rotirajuća neutronska zvezda, dve zvezde u procesu spajanja, blitzar, crna rupa i vanzemaljska civilizacija.

Brzorotirajuća neutronska zvezda

Neutronske zvezde su urušene jezgre divovskih zvezda koje su bile mnogo puta veće od našeg Sunca. Razmera su oko 10 kilometara, a imaju masu oko dva puta veću nego što je ima naša matična zvezda. Usled vlastite gravitacije urušavaju se do te mere da se većina protona i elektrona stapa u neutrone.

Naučnici smatraju da bi brz rotirajuće neutronske zvezde s jakim magnetskim poljem mogle uzrokovati ovakav tip signala.

- Neutronska zvezda bi mogla stvoriti ovakve signale, ali još uvek nismo sasvim upoznati s fizikom koja stoji iza ovakvih mogućih izboja - rekla je astrofizičarka Ingrid Sters sa University of British Columbia (UBC).

Dve zvezde u procesu spajanja

Dve neutronske zvezde koje su procesu spajanja takođe bi mogle biti odgovorne za FRB-ove.

Prema astronomu Šriharšu Tendulkaru, sa univerziteta McGill University u Kanadi, to je jedan od verovatnijih scenarija, no on ne dolazi u obzir u slučaju signala koji se ponavljaju jer će se zvezde tokom tog procesa u jednom trenutku uništiti.

- Radi se o kataklizmičkom događaju, stoga se to ne može odnositi na ponavljajuće signale - objasnio je.

Većina uočenih brzih provala radio talasa registrovana je samo jednom i njih bi mogle uzrokovati dve zvezde koje se spajaju, no za dva ponavljajuća signala moralo bi se naći drugo objašnjenje.

Blicar

Blitzar je brzo rotirajuća neutronska zvezda koja se urušava pod vlastitom težinom i formira crnu rupu.

On bi mogao objasniti pojedinačne FRB-ove, no takođe ne bi, zbog toga što rezultira uništenjem zvezde, mogao prouzrokovati ponavljajuće brze provale radio talasa.

Crna rupa

Crne rupe bi mogle na različite načine objasniti FRB-ove; recimo, moglo bi se raditi o tome da je rupa uvukla neutronsku zvezdu, da se crna rupa urušava u samu sebe ili da se sudarila s tamnom materijom.

Tehnološki napredna vanzemaljska civilizacija

Manje popularno objašnjenje je da se radi o nekoj vrsti vanzemaljskog svemirskog broda koji je proizvela tehnološki napredna vanzemaljska civilizacija. Astrofizičarka Ingrid Sters ne smatra da je ta opcija verovatna.

- FRB-ovi dolaze iz različitih smerova i s različitih udaljenosti, stoga veroovtno dolaze iz različitih galaksija - rekla je Sters.

- Čini mi se jako malo verovatnim da bi toliko puno različitih vanzemaljskih civilizacija proizvodilo istu vrstu signala na isti način - objasnila je.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.