UPRAVO STE INSTALIRALI FACEAPP? Neće vam se dopasti gde će završiti vaše fotografije i lični podaci!
FaceApp je jako popularna aplikacija, Foto: kurir/FaceApp

popularno, a opasno

UPRAVO STE INSTALIRALI FACEAPP? Neće vam se dopasti gde će završiti vaše fotografije i lični podaci!

Javnost je zabrinuta zbog ruske kompanije koja je razvila aplikaciju koja je proteklih dana postala viralna

Objavljeno: 14:14h

Lider manjina u Senatu SAD Čak Šumer pozvao je na istragu o FaceApp-u, aplikaciji koja menja fotografije korisnika kako bi izgledali starije ili mlađe.

U pismu objavljenom na Tviteru, Šumer je nazvao "duboko zabrinjavajućim" činjenicu da bi lični podaci američkih građana mogli da koriste "neprijateljske strane sile".

Javnost je zabrinuta zbog ruske kompanije koja je razvila aplikaciju koja je proteklih dana postala viralna.

FaceApp je prethodno negirao navode. Vajrles lab, kompanija sa sedištem u Sankt Peterburgu, kaže da ne skladišti slike trajno i ne prikuplja podatke o korisnicima - samo učitava određene fotografije koje su korisnici izabrali za uređivanje.

- Iako se osnovni R&D tim nalazi u Rusiji, podaci o korisnicima se ne prenose u Rusiju - navodi se u saopštenju kompanije objavljenom na sajtu TechCrunch.

Šumer je međutim zatražio da FBI i Savezna trgovinska komisija (FTC) istraže FaceApp.

- Ja imam ozbiljnu zabrinutost u pogledu zaštite podataka koji se prikupljaju, kao i to da li su korisnici svesni toga ko može imati pristup - navodi se u njegovom pismu.

Kompanija kaže da ima oko 80 miliona aktivnih korisnika. U 2017. godini FaceApp je izazvao kritike zbog karakteristike koja korisnicima omogućava da menjaju nečiju etničku pripadnost u selfijima. Kompanija se kasnije izvinila i povukla filter.

Svi koji instaliraju aplikaciju i prihvate uslove korišćenja FaceAppu daju "stalnu, neopozivu, besplatnu dozvolu na nivou sveta za korišćenje, reprodukciju, modifikovanje, adaptiranje, objavu, prevođenje i stvaranje drugih dela" od sadržaja korisnika.

U prevodu, korisnici su FaceAppu dali dozvolu da koristi njihove fotografije, ime i prezime, korisničko ime i sve ostalo za što god da im treba, uključujući i reklame.

Ako ste instalirali aplikaciju, nemojte se iznenaditi ako vaša fotografija osvane na nekom oglasnom plakatu za, primerice, kondome, lek protiv impotencije ili ipak nešto treće.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.