SNEŠKO BELIĆ IZ SVEMIRA: Upoznajte nebesko telo udaljeno 6.5 MILIJARDI kilometara od Zemlje!
Ultima Tul, Foto: AP

u dubini sunčevog sistema

SNEŠKO BELIĆ IZ SVEMIRA: Upoznajte nebesko telo udaljeno 6.5 MILIJARDI kilometara od Zemlje!

Ultima Tul orbitira oko Sunca u Kajperovom pojasu

Objavljeno:

Maleni, ledeni svet na samom kraju Sunčevog sistema - Ultima Tul - konačno je razotkriven čovečanstvu.

Nove fotografije koje je usnimila sonda "Novi horizonti" prikazuju nebesko telo sastavljeno od dva dela - koje dosta liči na Sneška Belića!

Ultima Tul se nalazi 6.5 milijardi kilometara daleko od Zemlje.

Sonda "Novi horiizonti" prošla je pored Plutona 2015. godine, a nakon dodatnih 1.5 milijardi kilometara došla je do Ultime Tul.

Ultima Tul orbitira oko Sunca u Kajperovom pojasu - delu Sunčevog sistema u kojem obitavaju patuljaste planete i odlomci asteroida.

Ultima Tul
Ultima Tul foto: NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

Duga je 31 kilometar i oko svoje osi okrene se u približno 15 sati. Veću loptu NASA je nazvala Ultima, a tri puta manju, Tul. Pre 4,5 milijarda godina bio je to oblak ledenog kamenja, koje se počelo gomilati. Postupno, dva velika tela oblikovala su se akumuliranjem: Ultima i Tul.

Zatim su se polako vrtela sve dok se nisu dodirnula, verovatno "krajnje usporenom brzinom", najviše nekoliko kilometara na sat", ocenjuje Džef Mur, voditelj misije zadužen za geologiju

- "Novi horizonti" je poput vremenske mašine vodi nas do samog rađanja Sunčevoh sistema. Posmatramo fizički prikaz početka formiranja planeta, kao da su zamrznuti u vremenu - rekao je.

Naučnici su objasnili da je reč o prvom telu za koje sa sigurnošću mogu reći da je rođeno na taj načini da nije evoluiralo prema tom obliku od dve lopte. Astronomi su zaključili da je ovo nebesko telo crvene boje, jer je njegova površina "spržena" kosmičkim zracima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.