SPEJS IKS U JANUARU U SVEMIR ŠALJE RAKETU SA POSADOM! Ovo je velika prekretnica za komercijalno osvajanje kosmosa
Crew Dragon letelica, Foto: Reuter

masova pobeda

SPEJS IKS U JANUARU U SVEMIR ŠALJE RAKETU SA POSADOM! Ovo je velika prekretnica za komercijalno osvajanje kosmosa

NASA je za svoj program s ljudskom posadom odabrala kao partnere "Spejs iks"

Objavljeno:

Svemirska kompanija "Spejs iks" za 7. januar sledeće godine priprema prvo lansiranje rakete koja bi trebalo da prevozi astronaute do Međunarodne svemirske stanice ISS iz svemirskog centra Kenedi, objavila je NASA u sredu.

Lansiranje je prelomnica u razvoju komercijalnog programa s posadom za američku svemirsku agenciju koja želi uspostaviti lansiranja raketa s ljudima s američke teritorije prvi puta u gotovo deset godina.

Kapsula "Spejs iks" Crew Dragon trebalo bi da preveze tri astronauta u svemir s istog lansirnog postrojenja s kojeg je Apolo 11 s tročalnom posadom poleteo prema Mesecu 1969. - i preneće je raketa SpaceX's Falcon.

NASA nije objavila plan putanje ali navodi da će probni let dati podatke o osobinama rakete Falcon 9, kapsule Crew Dragon i zemaljskih sistema kao i operacija u orbiti, pristajanja uz ISS i prizemljenja.

NASA je za svoj program s ljudskom posadom odabrala kao partnere "Spejs iks" i Boing koristeći njihovu kapsulu i letelicu Crew Dragon i CST-100 Starliner.

Od ukidanja američkog svemirskog shuttle programa 2011. NASA se oslanjala na Rusiju u slanju astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu, laboratoriju koji leti u orbiti oko 402 kilomatara iznad Zemlje.

Januarsko Demo-1 lansiranje je zadnje u nizu strogih kriterijuma koje je propisala NASA za slanje ljudi u svemir. "Spejs iks" planira lansiranje početkom januara, ali glasnogovornica NASA-e Mare Luis kaže kako ono može biti odloženo jer je "sigurni let uvek važniji od rokova".

"Spejs iks" kojega je osnovao osnivač komapnije "Tesla" Ilon Mask, kaže da planira, ako lansiranje 7. januara bude uspešno, lansirati svoju probnu misiju s posadom u junu 2019.

Boing planira slične probne letove svemirskog broda Starlinera koji će u svemir 'otegliti' raketa Atlas 5 u martu a posada bi bila poslana u avgustu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.