PRVI BITKOIN BANKOMAT U BEOGRADU UVELIKO RADI: Za OVU SUMU novca možete dobiti deo čuvene kriptovalute!
Bitkoin bankomat u Srbiji, Foto: Fonet

BUDUĆNOST JE STIGLA

PRVI BITKOIN BANKOMAT U BEOGRADU UVELIKO RADI: Za OVU SUMU novca možete dobiti deo čuvene kriptovalute!

Nalazi se u ulici kralja Milana

Objavljeno:

Prvi bankomat za virtuelni novac u Beogradu već je u upotrebi.

Za jednu 1000 dinara u četvrtak je mogao da se kupi 0,0014 deo najpoznatije sajber valute - bitkoina.

- Imali smo nekoliko transakcija danas - rekao je za "Novosti" Marko Matanović, menadžer zadužen za razvoj u "ECD grupi", firmi koja je i postavila bankomat.

- Dvoje je kupilo bitkoine, ili njihove delove, a jedan momak je prodao deo. Toliko ih je bilo otkad smo mi ovde, ali moguće da je transakcija bilo i tokom noći. To su ljudi koji imaju osnovna znanja o kriptovalutama, ali prilaze nam sugrađani koji o tome ne znaju mnogo i raspituju se.

Prodavac bitkoina je preko bankomata dao nalog za prodaju svoje kriptovalute. Desetak minuta je čekao da mu na mobilni telefon stigne potvrda da je njegova "kovanica" legla i da može da podigne novac. Bankomat mu je izbacio slip na kome je bar kod. On ga je skenirao mobilnim na "bankomatu", broj je vrsta lozinke, i na kraju - podigao novac.

Procedura je nešto komplikovanija u slučaju građana koji još nisu zakoračili u kripto svet. Oni moraju da se registruju kao članovi ECD. Registracija podrazumeva i fizičku verifikaciju, potvrdu identiteta, što ukoliko nema nikoga iz firme kraj bankomata, nije moguće učiniti tu.

- Vrednost bitkoina se menja iz časa u čas i zavisi isključivo od ponude i potražnje. U četvrtak je vredeo manje nego prethodnog dana. Oko podne, on je vredeo 688.204 dinara. Lajtkoin je vredeo 12.031 dinar. Za 1.000 dinara u četvrtak ste tako mogli da postanete vlasnik - 0,0014 delova bitkoina. Vrednost varira i kreće se između 6.000 i 7.000 dolara. Kada vi kliknite kupujem, ili prodajem, računa se ta vrednost. - objašnjava Marko Matanović.

Ne može da se desi situacija da u momentu kada želite da kupite bitkoin ili lajtkoin, nema nikog ko ga prodaje. I obrnuto.

- Mi smo samo međustanica i zakačeni smo za berzu. Kada hoćete da kupite bitkoin, tražite od nas, EDC da vam ga prodamo. Mi dobijemo novac od vas i odmah na berzi kupujemo taj bitkoin. I kad prodajete, mi isplatimo bitkoin i odmah ga prodajemo dalje na berzi. - objašnjava Matanović.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.