SVI MOBILNI TELEFONI U EU ĆE MORATI DA IMAJU UNIVERZALNI PUNJAČ: Novi udarac tehnološkom divu!
Ilustracija, Foto: Profimedia

NAREDBA

SVI MOBILNI TELEFONI U EU ĆE MORATI DA IMAJU UNIVERZALNI PUNJAČ: Novi udarac tehnološkom divu!

Evropska komisija veruje da će standardni punjač za sve mobilne telefone smanjiti količinu elektroničkog otpada

Objavljeno:

Evropska unija danas je objavila da će narediti uvođenje univerzalnih punjača za mobilne telefone. Radi se o novom udarcu tehnološkom divu Eplu, koji za svoje uređaje koristi sopstvene punjače, javlja Radio Slobodna Evropa.

Po današnjem predlogu Evropske komisije, svi mobilni telefoni i tableti trebali bi imati USB ulazni otvor tipa C, što je ključni korak za konačno uvođenje univerzalnog punjača.

Evropska komisija veruje da će standardni punjač za sve mobilne telefone smanjiti količinu elektroničkog otpada, dok u Eplu tvrde da bi punjač koji odgovara svim vrstama mobilnih telefona zaustavio inovacije i dodatno pogoršao problem zagađenja električnim otpadom.

Predlaže se razdvajanje prodaje punjača od prodaje samih uređaja

Komisija je predstavila predlog izmene direktive prema kojem bi USB tipa C trebao postati standardni otvor za punjenje pametnih telefona, tableta, kamera, slušalica, prenosivih zvučnika i ručnih konzola za video igre.

Jedinstveni otvor USB-C omogućiće potrošačima da pune uređaje istim USB-C punjačem, nazavisno od marki uređaja.

Takođe se predlaže razdvajanje prodaje punjača od prodaje samih uređaja. To znači da će potrošači moći kupiti uređaj bez punjača, ali će ih proizvođači i dalje moći nuditi u paketu.

"Nekompatibilni punjači se gomilaju po fiokama"

EU je golemo tržište sa oko 450 milona ljudi, a uvođenje univerzalnog punjača sa USB-C konektorom moglo bi imati odlučujući uticaj na globalno tržište mobilnih telefona, piše RFI.

"Evropski kupci su već predugo frustrirani nekompatibilnim punjačima koji se gomilaju po fiokama", poručila je u saopštenju Margret Vestager, potpredsednica Evropske komisije za pitanja digitalnog doba.

"Dali smo industriji dovoljno vremena da smisle sopstvena rešenja, a sad je stiglo vreme za pravne poteze koji će nas dovesti do univerzalnih punjača", dodala je.

"Sa sve više uređaja koje kupujemo dobijamo sve više punjača koji međusobno nisu nužno kompatibilni. To ćemo sada okončati. S ovim predlogom evropski potrošači moći će koristiti jedan punjač za sve svoje prenosive elektronske uređaje", izjavio je poverenik za unutrašnje tržište Tieri Breton.

Predlog direktive upućen je Veću i Evropskom parlamentu na usvajanje. Komisija predlaže da se državama članicama odobri razdoblje od dve godine od dana usvajanja unutar kojih bi u svoja zakonodavstva trebali uneti direktivu.

U EU se godišnje potroše 2.4 milijarde na posebne punjače

Vlasnici mobilnih telefona trenutno mogu birati između tri vodeća punjača odnosno konektora: Eplovih, micro-USB i USB-C.

Tri glavne vrste punjača su korak napred u odnosu na period do 2009. godine, kad su desetine različitih tipova punjača korišćeni sa različitim mobilnim telefonima, zbog čega su se stvarale velike količine električnog otpada.

Ali, EU nije zadovoljna ni sa tri glavne vrste punjača i poručuje da je i takva situacija "neugodna". U Evropskoj komisiji kažu da potrošači u EU godišnje potroše oko 2.4 milijarde evra na posebne punjače koji ne dolaze u paketu sa mobilnim uređajima. Nova regulacija bi, kažu u EK, takođe trebala smanjiti količinu električnog otpada za oko hiljadu tona godišnje.

Što kažu u Eplu?

Epl
foto: EPA/JEROME FAVRE

Epl, koji već koristi USB-C konektore na nekim tipovima svojih iPadova i laptopa, tvrdi da prisiljavanje proizvođača da pređu na univerzalne punjače nema opravdanja.

"Ostajemo zabrinuti da će striktna regulacija kojom se nalaže jedan tip konektora gušiti inovacije umesto da ih podstiće, što će zauzvrat štetiti potrošačima u Evropi i širom sveta", poručili su iz Epla.

U najnovijem predlogu Evropske komisije, koji bi mogao biti značajno izmenjen pre nego što stupi na snagu, proizvođači će dobiti rok od 24 meseca da se prilagode novim odredbama.

Epl je poručio da bi rok od dve godine mogao biti velik problem za industriju i da bi mogao zaustaviti prodaju postojeće opreme.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.