TOLIKO O TOME: Mikrotalasna peć VIŠE ZRAČI od 5G baznih stanica za mobilnu telefoniju
Foto: Profimedia

istina i zablude

TOLIKO O TOME: Mikrotalasna peć VIŠE ZRAČI od 5G baznih stanica za mobilnu telefoniju

Budite bezbrižni - istraživanje pokazuje da kućni aparati, poput fena za kosu ili mikrotalasne rerna imaju viši stepen radijacije od 5G baznih stanica

Objavljeno:

Uz početak komercijalne upotrebe 5G tehnologije u određenim državama, sve je realnije da ona postane deo našeg svakodnevnog života. Ipak, u nekim evropskim državama poput Švajcarske, pa čak i u Kini, javnost je izrazila zabrinutost u vezi sa radijacijom baznih stanica. Zapravo svi prirodni objekti poseduju elektromagnetnu radijaciju, uključujući i sunčevu svetlost koja nas obasjava svakog dana.

Ali, potencijalna opasnost po ljudsko zdravlje se određuje u zavisnosti od indeksa radijacije.

U Kini, dozvoljeni standard radijacije je 0,47 W/m2 (vat po kvadratnom metru), što je više nego 10 puta rigoroznije u odnosu na SAD, i više nego 20 puta rigoroznije u odnosu na neke evropske države.

Stručnjaci su nedavno, pomoću profesionalnog instrumenta, uspeli da izmere radijaciju različitih objekata, uključujući kućne aparate, i uporedili ih sa radijacijom baznih stanica. Za merenje je korišćen aparat koji poseduje visok nivo osetljivosti i, u stanju je da detektuje radijaciju talasa ispod 6 gigaherca (GHz).

Ilustracija
Ilustracija foto: Pixabay

MOBILNI TELEFONI i RUTERI Testiranjem je utvrđeno je da nivo radijacije mobilnih telefona u stanju mirovanja iznosi 0,002 W/m2. Kada se uspostavlja veza, nivo se povećava na 0,03 W/m2, što je niže od standarda za zračenje elektromagnetnih polja u Kini (0,47 W/m2).

Pored toga, gotovo svaka porodica će instalirati kućni bežični ruter sa nivoom radijacije od oko 0,03 W/m2, što je takođe veoma bezbedno. Pri radu mikrotalasne rerne, nivo radijacije vrata rerne može da dostigne 2 W/m2, što premašuje bezbednu vrednost. Ipak, nivo radijacije se značajno umanjuje na udaljenosti od jednog metra i iznosi 0,02 W/m2.

Pogledajmo nivo radijacije baznih stanica. Sve 5G bazne stanice se nalaze na vrhu zgrada. Ipak, radi se o čitavom nizu lokacija, 3 puta brojnijem u odnosnu na tipične lokacije. Trenutno, sve bazne stanice obavljaju 5G usluge.

Testiranje je pokazalo da je nivo radijacije u prizemlju maksimalno oko 0,006 W/m2, što je u granicama bezbednosti. Ispod krova zgrade vrednost iznosi oko 0,004 W/m2.

Na krovu, na najmanjoj udaljenosti od bazne stanice, nivo izmerene radijacije u prečniku od 5m je 0,04 ~ 0,006 W/m2! U prečniku od 1m, maksimalna vrednost je 0,23 W/m2, što je u granicama bezbednosti.

Zaključak je da smo potpuno bezbedni čak i na veoma maloj udaljenosti od baznih stanica.

BONUS VIDEO: Muamer Zukorlić, Memorijalni centar u Potočarima

(Espreso.co.rs / Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.